Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Simon vann Thernmatchen i premiären

Det var en Thern på varje sida.
Efter ett drömmål och 2–1-seger mot moderklubben Värnamo säger IFK Göteborgs Simon Thern:
Fotboll • Publicerad 3 april 2022
Göteborgs Simon Thern glad efter seger.
Göteborgs Simon Thern glad efter seger.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det var nästan 17 000 åskådare på Gamla Ullevi. Och ett prestigefyllt möte mellan Simon Thern och hans moderklubb IFK Värnamo som gjorde allsvensk debut med pappa Jonas Thern på ledarbänken.

Efter 22 minuter pricksköt Simon Thern in 1–0 via ribban. Han jublade och vinkade upp till läktaren.

Annons

– Det var till mina döttrar som var på plats för första gången efter pandemin. Det var en match som betydde mycket för mig. Och att få bli den första som petar hål på min moderklubb IFK Värnamo i allsvenskan, det var extra skönt.

Efter matchen träffades far och son Thern inte i korridorerna under Gamla Ullevis läktare.

– Han är nog lite sur. Jag kommer inte att ringa honom i alla fall. Han får ringa först. Vi får se ifall han gratulerar eller inte. Han hör nog av sig till slut, men det dröjer kanske någon dag, säger Simon Thern.

Bergs artisteri

Men det var Marcus Bergs artisteri som möjliggjorde 1–0-målet. Han var måltavlan för ett inkast in i straffområdet. Med en knuffande försvarare i ryggen tog Berg ner på bröstet och klackade bollen perfekt till Thern.

– Simon gjorde en bra löpning och skrek att jag skulle klacka den, så det var bara att lyssna. Han fick väl en liten felträff på avslutet också, så det var skönt, säger Marcus Berg och ler.

Supermålet kom efter en start där IFK Göteborgs smarta presspel bet hårt. Marcus Berg och Oscar Vilhelmsson stressade Värnamobackarna till långa och felriktade uppspel.

”Jag rös i tunneln”

Blåvitt var stärkta av publiken på ett nästan fullsatt Gamla Ullevi. Tifot och inmarschen hade varit mäktig med Joel Alme som stod på innerplan och livesjöng ”Snart skiner Poseidon”.

– Jag stod och rös lite i tunneln och försökte lägga fokus på rätt saker. Jag tror inte att folk som kommer hit riktigt förstår hur mycket det betyder för oss spelare och vilken extra dimension det ger oss.

IFK Värnamos lag har väldigt lite allsvensk rutin. I början såg smålänningarna ut att ha det svårt att hantera allt det nya. Det var fotboll och inramning på en ny nivå.

Efter Göteborgs ledningsmål släppte något för gästerna. De tog tag i bollen, flyttade fram, skapade ett visst tryck mot Blåvitt och skapade ett par rejäla målchanser.

Historiskt mål

Annons

Men det dröjde till 62:a minuten innan Värnamos historiska första allsvenska mål kom. Netinho slog inlägget från höger. Abdussalam Magashy nickade i ribban och nigerianen dundrade sedan själv in returen.

Värnamo hann inte kapitalisera på kvitteringen innan Marcus Berg visade klassen igen. Ett snabbt inkast av Simon Thern, en rapp löpning och inspel från Alexander Jallow. Sedan fanns lagkapten Berg där inne på skyttekungens vis och avgjorde premiären.

– Det är mycket lättnad. Man har väntat länge på att få spela på ett fullsatt Gamla Ullevi och ta tre poäng. Det var otroligt viktigt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons