Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Berg avslutar karriären: "Har varit en ära"

IFK Göteborgs Marcus Berg har avslutat sin fotbollskarriär. Det meddelar IFK Göteborg på sin webbplats.
"Det har varit en ära. Jag känner en enorm tacksamhet för allt jag har fått uppleva i den här föreningen", säger han.
Fotboll • Publicerad 25 september 2023
Marcus Berg har avslutat sin karriär. Arkivbild.
Marcus Berg har avslutat sin karriär. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

37-årige Marcus Berg har spelat färdigt.

Derbyt mot Häcken på Gamla Ullevi den 27 augusti tidigare i år blev hans sista. En match där Berg stod för två mål när IFK Göteborg vann med 4–2.

Annons

Nu tackar han för sig och lägger fotbollsskorna på hyllan.

"Det är väldigt känslosamt för mig, många tankar som har bearbetats senaste dagarna. Blåvitt betyder så mycket för mig och har alltid betytt mycket för min fotbollskarriär. Det var därför det var självklart att vända hem och det är därför som det är så jobbigt när det nu tar slut", säger han till klubbens webbplats.

Ryggproblemen satte stopp

Beslutet att avsluta karriären kommer "i nära samråd med vårt medicinska team", skriver IFK Göteborg. Berg har haft problem med sin rygg och nu har ytterligare problem tillkommit.

"Jag hade velat avsluta hos Blåvitt mer på mina villkor, snarare än att kroppen sätter stopp", säger han.

IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild, som spelade med Marcus Berg säsongen 2005, säger att det första som han tänker på när han tänker på Berg är hans hängivenhet, målmedvetenhet och driv.

"För mig är 'Mackan' en förebild i hur han har gått främst i ledet, visat vägen och varit en ledare som agerar med trygghet. Han exemplifierar IFK Göteborgs värderingar med sin professionalitet, sin passion och den kamratskap han har till sin omgivning."

Vann skytteligan i U21-EM 2009

Berg har under sin karriär tillhört klubbarna IFK Velen, Torsby IF, IFK Göteborg, Groningen, Hamburg, PSV Eindhoven, Panathinaikos, Al Ain och Krasnodar.

2021 vände han tillbaka till IFK Göteborg efter många år utomlands. En klubb som alltså blev hans sista som spelare.

Berg har också en lång historia i den svenska landslagströjan. 2009 vann han skytteligan när U21-EM gick av stapeln i Sverige. Han har också varit med i tre svenska mästerskapstrupper på seniornivå, EM 2016, VM 2018 och EM 2020 (som spelades 2021).

Förbundskapten Janne Andersson beskriver Berg som en "oerhört lojal lagspelare" som har haft stor betydelse för landslaget, inte minst 2018 då Blågult tog sig hela vägen till VM-kvartsfinal i Ryssland.

Annons

"Det är tråkigt att han måste avsluta sin karriär på grund av skadeproblematik. Jag önskar honom lycka till och är övertygad om att det kommer gå alldeles utmärkt, oavsett vad han företar sig, med den personligheten han har", säger Andersson i ett uttalande.

Fakta: Marcus Berg i siffror:

IFK Göteborg: 179 matcher och 71 mål.

A-landslaget: 90 matcher och 24 mål.

U21-landslaget: 19 matcher och åtta mål.

U19-landslaget: Åtta matcher och tre mål.

Källor: IFK Göteborg och Svenska fotbollförbundet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons