Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Barcelonaanställd hånade Nadal – avgår

Rafael Nadal skrev tennishistoria med sin 21:a grand slam-titel.
Men spanjoren är inte populär bland alla.
En anställd i fotbollsklubben Barcelona har lämnat sin tjänst efter att ha hånat Nadal – vars Real Madrid-känslor är välkända – på Twitter.
Fotboll • Publicerad 3 februari 2022
Rafael Nadal efter den historiska triumfen i Australien. Men Nadal är inte populär bland alla.
Rafael Nadal efter den historiska triumfen i Australien. Men Nadal är inte populär bland alla.Foto: Simon Baker/AP/TT

Finalsegern i Australian Open i söndags innebar att Rafael Nadal har tagit 21 grand slam-titlar – flest genom tiderna på herrsidan.

Men den som tror att 35-årige Nadal är populär i alla hushåll i hemlandet Spanien får tänka om.

Annons

Rafael Nadal är från Mallorca och trots att hans farbror Miguel Ángel Nadal var en del av Barcelonas framgångsrika fotbollslag på 1990-talet, så är tennisstjärnan en stor Real Madrid-supporter.

Vilket kan ställa till det på vissa håll. Inte minst i Katalonien, där ärkerivalen Barcelona ju huserar.

"Rafael Navidad"

Alfons Godall, vice ordförande i Barcelonas projekt Barça Foundation och även en öppen anhängare av katalansk självständighet, tog till Twitter i måndags, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Där refererade han till Rafael Nadal som "Rafael Navidad", vilket innebar att han bytte ut Nadal, som betyder "jul" på katalanska, mot den spanska varianten av ordet.

"Rafael Navidad har fått mig att känna mig obekväm från första stund. Jag placerar honom i samma kategori som La Roja (smeknamnet för det spanska fotbollslandslaget), Real Madrid, Alonso (Fernando, formel 1-stjärnan) och allt som representerar fiendeland", skrev Alfons Godall.

I onsdags meddelade emellertid Godall, också på Twitter, att han lämnar sitt uppdrag. Dock inte helt utan en bitter underton.

"Min tweet med min åsikt om en känd person och hans profil kan skada Barça Foundation på grund av påtryckningar från vissa företag och medierna", skrev han i en tweet och fyllde på: "Jag vill inte kosta FC Barcelona en krona eller offra min yttrandefrihet. I och med det säger jag upp mig. Tack!!"

"Synd..."

Barcelonas ordförande Joan Laporta bekräftade under torsdagen att Alfons Godall har lämnat sin tjänst, rapporterar AFP. Laporta sade att bland annat investerare och sponsorer har framfört klagomål gentemot Alfons Godall.

Vad Joan Laporta själv tycker om Rafael Nadal? Han påpekade att Barcelona som klubb har "gratulerat Rafa Nadal till de sportsliga framgångarna" i Melbourne.

– Det är bara synd att han inte är från Barcelona. Men vi förlåter honom eftersom han får oss att njuta av hans tennis, sade Laporta skämtsamt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons