Barça knäckte Atlético – första gången på två år

Barcelona seglar upp på en fjärdeplats i La Liga-tabellen efter att för första gången sedan 2019 vunnit mot Atlético Madrid.
Trots att laget spelade med blott tio spelare på planen i över 20 minuter vann man med 4–2.
Fotboll • Publicerad 6 februari 2022
Barcelonas Dani Alves, som blev målskytt men som också åkte på ett rött kort i Barcelonas seger mot Atlético.Foto: Joan Monfort/AP/TT

Jordi Alba. Gavi. Ronald Araujo. Dani Alves. Så radade Barcelonas målskyttar upp sig i målprotokollet, efter att laget inom loppet av 40 spelminuter öst in fyra raka mål under söndagskvällen sammandrabbning i La Liga.

Alves målskytt – sedan utvisad

Faktum är att motståndarnas två mål även kom innan matchen fick en dramatisk vändning. Dani Alves fick ett rött kort efter en situation med Yannick Carrasco och visades ut i den 69:e minuten, vilket gjorde att Barça fick spela med tio spelare på planen de sista 20 minuterna av matchen. Laget, som inte vunnit mot Atlético sedan 2019, lyckades dock hålla undan och gick segrande ur mötet på Camp Nou.

Poängen var dessutom extra viktiga. Inför mötet var Madrid-klubben fyra i tabellen, och Barcelona femma. Men nu har Barcelona puttat ned Atlético och intagit den åtråvärda Champions League-kvalificerande fjärdeplatsen.

– Laget, fansen och klubben behövde en seger som denna. Det skulle kunna bli en vändpunkt, nu kan vi inte hålla tillbaka, säger tränaren Xavi Hernandez efter matchen.

Pierre-Emerick Aubameyang, som nyss anslutit från Arsenal, fick efter en timme debutera för Barcelona men utan att göra några större avtryck.

Dembele på bänken

Fransmannen Ousmane Dembele – som efter att varken förlängt kontraktet med Barcelona eller gått över till en ny klubb i januarifönstret och därför hotats med att inte få någon speltid – fick tillbringa hela matchen på bänken.

– Jag tänkte byta in honom, men situationen förändrades efter det röda kortet, förklarade Xavi.

Segern mot Atlético var dessutom den första för Barcelona i lagens inbördes möten sedan december 2019. Fram till idag har det, sedan dess, slutat med oavgjort eller Atlético-seger.