Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bahta efter SM-guldet: "Jag är tillbaka"

Inget tävlande på nästan ett år och en vår som präglats av coronaviruset som försvårat hennes andning.
Men i comebacken på SM visade Meraf Bahta sin klass.
Friidrott • Publicerad 14 augusti 2020
Meraf Bahta (69) vann SM på 10|000 meter i Uppsala.
Meraf Bahta (69) vann SM på 10|000 meter i Uppsala.Foto: Anders Wiklund/TT

Meraf Bahta hade inte tävlat sedan den 6 september förra året, och då gjorde hon bara några enstaka lopp efter sin ett år långa avstängning på grund av missarna i vistelserapporteringen.

Vägen tillbaka har varit längre än väntat.

Annons

– Först hade jag en stressfraktur i foten och precis när jag började träna bra igen efter det var jag sjuk i corona, säger Meraf Bahta när TT träffar henne efter målgång i Uppsala.

TT: Blev du jättesjuk?

– Ja, jätteilla. Hög feber... Det var kort men tufft.

TT: Och det tog tid att komma tillbaka?

– Ja, det var jättejobbigt med andningen. Jag hade det jättetufft med träningen. Jag har kämpat varje pass. Det släppte lite nu i slutet av veckan faktiskt, det är skönt. Jag kände mig som en helt annan människa nu i veckan.

Med ett varv kvar gick Bahta, Sverigeetta på distansen genom tiderna, upp i ledningen och höjde tempot rejält. Hon behöll täten hela vägen in i mål och vann på 34.07,21 före Sarah Lahti på 34.07,54.

– Det var varmt men det var skönt att vara tillbaka på SM. Det är den roligaste tävlingen. Men jag kände lite i magen efter fem kilometer... det är för varmt.

TT: Känns det som att du är på väg att komma tillbaka på allvar nu?

– Ja nu, nu är jag tillbaka, säger Bahta och skrattar.

Bahta har inte bestämt vilken nästa tävling blir, men troligen blir det någon i september. Och redan på helgens friidrotts-SM kan det bli ett lopp till, om hon ställer upp på 5 000 meter under söndagen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons