Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Avstängda stjärnan helt borta från OS

Amerikanska stjärnsprintern Sha'Carri Richardson får inte springa stafett i Tokyo.
OS-dörren stängs därmed helt för världstvåan, sedan hon testat positivt för cannabis.
Friidrott • Publicerad 7 juli 2021
Sha'Carri Richardson under den amerikanska OS-uttagningen i slutet av juni, då hon testade positivt för cannabis.
Sha'Carri Richardson under den amerikanska OS-uttagningen i slutet av juni, då hon testade positivt för cannabis.Foto: Ashley Landis/AP/TT

Efter att ha diskats från att delta i 100 meter på OS fanns det fortfarande en möjlighet för den potentiella guldfavoriten att bli uttagen till stafettlaget. Nu har det hoppet släckts. Det amerikanska friidrottsförbundet väljer att inte plocka med henne till 4x100 meter.

"Även om vi känner uppriktig förståelse för Sha’Carri, måste vi samtidigt upprätthålla att alla idrottare som har försökt att förverkliga sina drömmar genom att säkra en OS-plats i det amerikanska friidrottslaget behandlas lika", skriver förbundet.

Annons

21-åringen vann de amerikanska OS-uttagningarna på 100 meter, men i fredag kom beskedet att hon testat positivt för cannabis i samband med tävlingarna. Drogen ger inga prestationshöjande fördelar, men den är dopningsklassad. Richardson fråntogs segern i OS-uttagningarna och USA:s antidopningsorganisation Usada stängde av henne i en månad.

Sörjde sin mamma

Eftersom avstängningen hinner avslutas före stafettförsöken på 4x100 meter den 6 augusti hade hon dock fortfarande en teoretisk chans att bli uttagen till OS-stafettlaget.

"Först och främst har vi stor förståelse för Sha'Carri Richardsons förmildrade omständigheter och uppskattar verkligen hennes sätt att ta ansvar – och vi kommer att erbjuda henne vårt fortsatta stöd både på och utanför banan," skriver det amerikanska friidrottsförbundet.

Richardson har berättat att hon rökte cannabis för att hantera sorgen efter sin mamma, som gick bort bara några dagar före OS-uttagningarna.

Vill se över regler

Det amerikanska friidrottsförbundet skriver att man är kritisk till de nuvarande cannabisreglerna och efterfrågar en översyn av Internationella antidopningsorganisationen Wada – men påpekar att reglerna måste respekteras.

"Alla amerikanska friidrottare vet om och måste följa de rådande antidopningsreglerna," skriver förbundet.

Sha'Carri Richardson bad om ursäkt i NBC:s "Today Show" i samband att avstängningen blev känd.

– Jag vill ta ansvar för mina handlingar. Jag vill inte inte bortförklara dem, sade hon.

– Just nu lägger jag all min energi på det som jag måste ta itu med för att läka.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons