Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Att ha något att se fram emot är underbart"

Det har varit en lång sommar med OS-förberedelser för damlandslaget i fotboll.
Det är inget att klaga på, menar Peter Gerhardsson.
Fotboll • Publicerad 9 juli 2021
Rebecka Blomqvist och Peter Gerhardsson under ett träningspass i Göteborg.Foto: Adam Ihse/TT

Utlandsproffsen i den svenska OS-truppen är samlade i Göteborg. Premiärmatchen mot USA är drygt två veckor bort och det är förväntansfulla spelare som laddar upp på gräset.

Men frågan är om inte ledarna är ännu mer upprymda.

Annons

– För oss ledare är det jättehärligt att vara på gång. Jag ska inte säga att det är mer för oss men vi har ju väntat lite längre på matcher än spelarna, sen har visserligen några spelare kommit hit från semestern. Den här känslan inför ett mästerskap är speciell. Man känner av att det är något häftigt på gång, säger assisterande förbundskapten Magnus Wikman.

"Kan bli för het"

Sedan EM-kvalet tog slut i början av december har fokus flyttats till sommarens OS i Tokyo som för Sverige inleds 21 juli. Nu förbereder förbundskapten Peter Gerhardsson, Wikman och resten av ledargruppen stegvis laget för vad som komma skall.

– Det gäller att vi kanaliserar och selekterar vad vi ska ge för info. Vi får inte bli för heta själva och direkt kasta ut alla idéer som vi har suttit med i mer än ett halvår, säger Wikman.

TT: Är det svårt att hålla det i schack?

– Ja, lite kan jag tycka. Vi har ju varit klara för OS länge och har förberett egentligen hela det här halvåret. Mina dagar går åt att kolla på match efter match med USA, Nya Zeeland och Australien för att sedan förbereda spelarna, säger Wikman och fortsätter:

– Man har längtat hit. Jag kan bara prata för mig själv men det finns en risk att man blir för het och vill för mycket.

TT: Peter (Gerhardsson) får se till att hålla koll på dig.

– Ja, haha. Men det drar nog i hans kropp också. Han gillar att vara på planen. Sen är han duktig på att portionera ut saker. Det är väl kanske där han får hålla i mig, säger Wikman.

Rastlös förbundskapten

För visst är det så att även Gerhardsson är förväntansfull.

Förbundskaptenen beskriver sig själv som en rastlös själ. Att då ha en sommar fylld av OS-förberedelser i stället för semester är något att föredra.

Annons

– Jag gillade väl att ha semester när jag hade andra jobb. Men i det här fallet... det är njutningsfullt att jobba med de här människorna. Jag gillar när det händer saker och blir lätt rastlös annars. Jag har ju min familj och det är såklart trevligt att umgås med dem när det är semester. Men jag behöver att det händer saker runt omkring mig, och det gör det i jobbet, säger Gerhardsson.

Vägen till OS, med allt vad det innebär, är något han värderar högt.

– Känslan att ha något att se fram emot är underbar. Sen kan det vara tråkigt när den händelse du hoppas på ska inträffa inte sker, men vägen dit är ganska skön och den går att njuta av. Det kan vara olika saker som ett OS eller som att längta efter en konsert.

Fakta: Sveriges OS-schema

8–11 juli: Förläger i Göteborg.

12 juli: Avresa till Japan.

13–17 juli: Förläger i Fukuoka.

21 juli: Sverige–USA, Ajinomoto-stadion.

24 juli: Sverige–Australien, Ajinomoto-stadion.

27 juli: Nya Zeeland–Sverige, Miyagi-stadion.

Kvartsfinalerna spelas 30 juli i Kashima, Miyagi, Saitama och Yokohama.

Semifinalerna spelas 2 augusti i Kashima och Yokohama.

Matchen om tredje pris spelas 5 augusti i Kashima och finalen spelas 6 augusti på Olympiastadion i Tokyo.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons