Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Atalanta-ägaren bekräftar Chelsea-bud

Amerikanske miljardären Steve Pagliuca är den senast i raden att visa intresse för att köpa Premier League-giganten Chelsea.
Men Uefas regelverk kan ställa till problem för Pagliuca som är majoritetsägare i Serie A-klubben Atalanta.
Fotboll • Publicerad 12 april 2022
Boston Celtics ägare Steve Pagliuca, här i samtal med förra basketstjärnan Ray Allen, vill köpa Premier League-laget Chelsea. Arkivbild.
Boston Celtics ägare Steve Pagliuca, här i samtal med förra basketstjärnan Ray Allen, vill köpa Premier League-laget Chelsea. Arkivbild.Foto: Charles Krupa AP/TT

Efter den ryska invasionen av Ukraina införde engelska myndigheter sanktioner mot Chelseas ägare, den ryske oligarken Roman Abramovitj.

Sanktionerna har lett till att Chelsea är till salu och intresset är stort. Den regerande Champions League-mästaren uppges kosta runt drygt 37 miljarder svenska kronor och i dagsläget finns det fyra bud.

Annons

Ett av dessa kommer från amerikanen Steve Pagliuca, som är delägare i NBA-laget Boston Celtics och samtidigt äger 55 procent av italienska Serie A-klubben Atalanta.

"Senare i veckan kommer vi att presentera ett betydande och trovärdigt bud. Ett som vi förväntar oss att kommer att möta kraven och regelverken för Premier League, brittiska myndigheter och Uefa – och vi lovar att vi kommer att hedra vårt åtagande om trovärdighet och god förvaltning av Chelsea FC från dag ett", säger han i ett uttalande.

Han tillägger att fokus kommer att ligga på att vinna titlar, investera i ungdomsakademin samt bygga ut hemmaarenan, Stamford Bridge.

Kritikstorm mot budgivaren

Ett problem för Pagliuca är att det inte är tillåtet att äga två lag i samma Uefa-turnering. Amerikanen kan därmed behöva göra sig med sin andel i Atalanta, som har spelat i Champions League de senaste säsongerna, innan han kan ta över Premier League-laget.

Ett annat bud kommer från amerikanska ägarfamiljen Ricketts, som i dag kontrollerar baseballaget Chigaco Cubs. Fadern Joe har kritiserats hårt för tidigare islamofobiska kommentarer och sonen Tom har arbetat hårt på att distansera familjen från sitt tidigare överhuvud.

Karan Bilimoria, mångårig säsongskortsinnehavare och grundare av ölmärket Cobra, ska utses till vd om Ricketts bud blir framgångsrikt.

"Tom och hans grupp har ett bevisat cv av att styra framgångsrika sportlag och en stark vision för både klubben och det lokala samhället", säger Bilimoria i ett uttalande.

Får inte göra vinst

Ett rivaliserande bud kommer från Ricketts landsman Josh Harris. Amerikanen äger 17 procent i Londonrivalen Crystal Palace och äger dessutom NBA-laget Philadelphia 76ers. I konsortiet ingår även Martin Broughton, tidigare styrelseledamot i topplaget Liverpool och friidrottsbasen Sebastian Coe.

Det fjärde budet kommer från ett konsortium bestående av amerikanen Todd Boehly, delägare i MLB-laget Los Angeles Dodgers, schweiziska miljardären Hansjörg Wyss och brittiske fastighetsmagnaten Jonathan Goldstein.

Den brittiska regeringen har godkänt försäljningen av klubben. Roman Abramovitj tillåts dock inte tjäna några pengar på affären.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons