Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Amnesty till attack mot Fifa-basen: "Plattityder"

Trots löften om att se över ett förslag om kompensation till migrantarbetarna i Qatar har inget hänt. Med en vecka kvar till VM-premiären får Fifa-basen Gianni Infantino hård kritik från Amnesty International.
"Förutom några plattityder har han konsekvent undvikit ämnet", skriver människorättsorganisationen.
Fotboll • Publicerad 11 november 2022
Fifa-ordföranden Gianni Infantino får hård kritik från Amnesty International. Arkivbild.
Fifa-ordföranden Gianni Infantino får hård kritik från Amnesty International. Arkivbild.Foto: Achmad Ibrahim/AP/TT
Migrantarbetare under ett bygge av en VM-arena i Qatar. Arkivbild.
Migrantarbetare under ett bygge av en VM-arena i Qatar. Arkivbild.Foto: Jon Eeg/NTB/TT
Agnès Callamard, generalsekreterare i Amnesty International. Arkivbild.
Agnès Callamard, generalsekreterare i Amnesty International. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard uppmanar i en debattartikel, som publicerats i flera internationella medier, Fifa att inrätta ett kompensationspaket för migrantarbetarna i Qatar som byggt arenorna till fotbolls-VM i Qatar.

Redan i maj skrev Amnesty och 24 andra människorättsorganisationer till Fifa-ordföranden Gianni Infantino om ett kompensationskrav för migrantarbetarna som levt och arbetat under mycket dåliga arbetsrättsliga förhållanden under VM-bygget.

"Avgörande rösten tyst"

Annons

VM-sponsorer som Adidas, Coca-Cola och McDonalds har stött initiativet och flera landslag har uppmärksammat detta.

Callamard skriver att "trots alltmer högljudda krav har den mest avgörande rösten av alla varit påfallande tyst: Gianni Infantinos."

"Trots inofficiella och officiella försäkringar från Fifa om att de 'överväger förslaget' har Infantino, förutom ett par plattityder, konsekvent undvikit ämnet. Hittills har han inte gett något svar på vårt gemensamma brev."

I stället har Infantino förargat människorättsorganisationerna genom ett upprop till de 32 deltagande VM-nationerna där han skrev att de skulle "fokusera på fotbollen" och "sluta med sina moralpredikningar".

Borde känt till risker

Callamard menar att Infantino förändrat fotbollens styrande organs syn på mänskliga rättigheter och kallar Fifa-basens brev, som avslöjades av Sky News, "ett grovt försök att undvika att ge Fifa skuld för dessa övergrepp och ansvar gentemot dessa arbetare".

Enligt Amnesty står det i Fifas policy att man ska åtgärda kränkningar av de mänskliga rättigheterna som man har bidragit till.

"Med tanke på den väldokumenterade historien om brott mot arbetarrättigheter i Qatar, visste Fifa – eller borde ha känt till – de uppenbara riskerna för arbetare när de tilldelade Qatar turneringen."

Fifas svar på kritiken

Fifa svarar på anklagelserna och säger att migrantarbetarnas förhållanden når upp till en global standard.

"Åtgärder för att skydda hälsan och välbefinnandet för VM-arbetarna har varit en viktig prioritet och regelbundna oberoende inspektioner har genomförts. Det här programmet har upprepade gånger under åren nått högsta internationella standard när det gäller hälsa och säkerhet", uppger Fifa.

Qatar har tillbakavisat krav på kompensation till migrantarbetare som avlidit eller skadats under VM-projektet och en minister har kallat det för ett "pr-jippo".

Annons

"Allt vi kräver är ett vattentätt löfte från Fifa att arbetare som behandlats illa ska kompenseras samt finansiering av ett program för att förhindra ytterligare övergrepp, skriver Callamard.

"Detta bör inkludera ett centrum där arbetare kan lära sig om sina rättigheter och söka juridisk hjälp och råd. Allt detta kan göras med Infantinos underskrift."

Fifas biträdande generalsekreterare Alasdair Bell sade till Europarådet i oktober "det var viktigt att försöka se att alla som drabbats av skada som en konsekvens av att arbeta i samband med fotbolls-VM... på något sätt får upprättelse" och sade att det var "något som vi är intresserad av att gå vidare med."

VM startar den 20 november.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons