1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Allt du behöver veta om Elitloppet

Ingen publik och få utländska hästar. Det är vad som väntar på söndag när årets Elitlopp ska avgöras. Här har vi samlat allt du behöver veta inför storloppet.
Så här såg det ut när Nuncio, med ägaren Stefan Melander, vann Elitloppet 2016. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Då avgörs det

Finalen körs på söndag klockan 20.30 på Solvalla i Stockholm.

Ett av världens tre största lopp

Elitloppet ses som ett av världens tre största travlopp tillsammans med Prix d'Amérique i Paris och Hambletonian i New York. Det är ett internationellt inbjudningslopp med 16 hästar. För att kunna starta behöver man antingen bli inbjuden av arrangörsbanan eller kvala in till loppet genom något av de tre lopp från vilka vinnaren erbjudits en direktplats till finalen.

Så går det till

Elitloppet är ett sprinterlopp som avgörs över 1´ 609 meter, en engelsk mil. De 16 deltagarna är fördelade över två heat á åtta per lopp. De fyra främst placerade hästarna i respektive heat går vidare till final där vinnaren kammar hem tre miljoner kronor. Heatloppens vinnare får välja startspår först till finalen, därefter respektive tvåa och så vidare.

Favoriterna

Årets upplaga anses vara rekordjämn. På förtidsspelet bedömer spelbolagen Propulsion som knapp favorit före Vivid Wise As, Tae Kwen Deo, Elian Web och Milliondollarrhyme. Franskfödde Earl Simon har sjunkit i oddslistorna efter att lottats till spår åtta i sitt heat.

Prispengarna

Förstapriset är på 3 miljoner kronor.

Stopp för publik och ägare

Elitloppet är normalt en publikfest med tiotusentals åskådare. Men årets tävling avgörs inför tomma läkare i spåren av coronakrisen. En begränsad mängd journalister finns närvarande, alla intervjuer sköts dock digitalt. Hästägarna är helt utestängda. De enda personer som får vistas på stallbacksområdet är tränare, kuskar, hästskötare samt funktionärer.

Få utländska hästar

I spåren av covid-19 är det för första gången under 2000-talet blott fem hästar som är tränade av utländska tränare som startar i Elitloppet. Tre upplagor under samma period går att finna med sex utlandstränade hästar medan det år 2000 var hela tio av 16 hästar i startfältet som var tränade av utländska tränare.

Fem senaste segrarna

2019: Dijon, Frankrike (kusk Romain Derieux)

2018: Ringostarr Treb, Italien (Wilhelm Paal)

2017: Timoko, Frankrike (Björn Goop)

2016: Nuncio, Sverige (Örjan Kihlström)

2015: Magic Tonight (Örjan Kihlström)

Historien

Elitloppet har avgjorts sedan 1952, men den första upplagan avgjordes under namnet Solvallas Jubileumslopp för att fira Solvallas 25-årsjubileum. Då kördes loppet i september. Året därpå var det namngivet Solvallas Internationella Elitlopp och avgjordes sista söndagen i maj, precis som merparten av alla Elitloppsupplagor därefter har gjort.

Med sex segrar är Stig H Johansson den kusk som vunnit Elitloppet flesta gånger.

Tre kvinnor har kört Elitloppet genom åren: Maria Burdova, Helen Ann Johansson och Jennifer Tillman. Vi väntar fortfarande på den första kvinnliga segraren. I år är det två kvinnliga tränare med i startfältet, båda från Finland – Katja Melkko tränar Elian Web och Pia Huusari med Chief Orlando.

Sänds i 18 länder

Den sena starttiden, 20.30, är anpassad för att maximera antalet tv-tittare. Loppet kommer att sändas i 18 länder.