Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Allsvenskan vill stoppa landslagets Qatar-resa

Svenska herrlandslaget planerar en januariturné i hårt kritiserade VM-värdlandet Qatar.
Nu försöker klubbarna i allsvenskan och superettan sätta stopp för resan.
Fotboll • Publicerad 7 september 2021
Sef:s ordförande Jens T Andersson.Foto: Stina Stjernkvist/TT

På tisdagens presskonferens inför VM-kvalmatchen mot Grekland pressades Svenska fotbollförbundets (SvFF) generalsekreterare Håkan Sjöstrand om planerna på att att lägga landslagets träningsläger i januari i Qatar.

Bakgrunden till det är att Qatar, som tilldelats fotbolls-VM 2022, anklagats för korruption i valprocessen och brott mot mänskliga rättigheter sedan över 6 000 gästarbetare dött under byggnationerna av VM-arenor.

Svenska klubbarna i möte

Annons

Men medan många nationella förbund protesterat och krävt bojkott har SvFF återkommande besökt landet för att driva de uppmärksammade frågorna.

– Vi tror på engagemanget, och att på så sätt föra en kritisk dialog och vara aktiv i frågan. Sedan kan man ha olika uppfattningar, säger Sjöstrand på presskonferensen.

Ungefär samtidigt höll klubbarna i allsvenskan och superettan ett möte med intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) med målet att stoppa Qatar-resan.

– Jag kan konstatera att det var en enad församling i den här frågan, säger Jens T Andersson till TV4:s Fotbollskanalen.

"Det här är dumt"

En av klubbarna som är kritisk mot SvFF:s planer är AIK.

– Vi är inte positiva till en januariturné i Qatar. Det är vi negativa till. Vi tycker inte att den ska läggas där. Vi hoppas att förbundet tänker om och lägger det någon annanstans. Vi tycker att det här är dumt, säger ordföranden Robert Falck.

Jens T Andersson ska nu informera SvFF om klubbarnas ståndpunkt.

– Det kommer bli ett medskick om att klubbarna vill att lägret ska förläggas någon annanstans. Mitt uppdrag som ordförande är att föra vidare de åsikterna till Svenska fotbollförbundet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons