Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Advokat tror på långt fängelsestraff för Griner

En tidigare advokat på den ryska ambassaden i Moskva tror på långt fängelsestraff för den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner. Hon riskerar att få tio år.
Allt för att Ryssland ska få ett bättre förhandlingsläge vid ett eventuellt fångutbyte med USA.
Allmänt • Publicerad 2 augusti 2022
Ryssland har kommit med motbud om Brittney Griner.
Ryssland har kommit med motbud om Brittney Griner.Foto: Evgenia Novozhenina/AP/TT

Under tisdagen fortsatte den uppmärksammade rättegången mot basketspelaren Brittney Griner i Khimki strax utanför Moskva. Stjärnan som greps tidigare i år på en flygplats i Moskva har erkänt sig skyldig till narkotikabrott och riskerar tio års fängelse för innehav av e-cigaretter med cannabisolja i.

– Ryssland kan nog ge henne ett hårt straff för att stärka sitt förhandlingsläge. De kan dra ut på det här så länge som möjligt för att försöka få fler förmåner, säger Tom Firestone, tidigare advokat och rättslig rådgivare på den amerikanska ambassaden i Moskva.

Ett utbyte kan dröja

Annons

Ryska talespersoner har kraftigt dementerat alla amerikanska anklagelser om förhalning och att den dubbla OS-guldmedaljören är fängslad på felaktiga grunder. De hävdar i stället att USA inte respekterar rysk lag.

Enligt de ryska talespersonerna kommer inte ett fångutbyte vara aktuellt innan den juridiska processen är avslutad.

Kommit med ett motbud

USA:s utrikesminister Antony Blinken talade förra veckan i telefon med sin ryska motsvarighet Sergej Lavrov om ett fångutbyte. USA har erbjudit att släppa den ryska vapensmugglaren Viktour Bout i utbyte mot Brittney Griner och en annan fängslad amerikan, Paul Whelan.

Det var första gången sedan Rysslands intåg i Ukraina som Blinken och Lavrov pratat med varandra.

Vita Husets pressekreterare Karine Jean-Pierre berättade i måndags att Ryssland kommit med ett motbud som inte går att ta seriöst.

Griner var på väg till sitt ryska lag Jekaterinburg när hon greps den 17 februari. Griners försvarare har tryckt på att e-cigaretterna använts i medicinskt syfte och att hon tog med dem oavsiktligt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons