Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Åbergs Ryder Cup-lycka: "En dröm som besannas"

Mot alla odds togs en nyutexaminerad 23-åring som aldrig spelat en major ut till Ryder Cup.
I Rom vill Ludvig Åberg fortsätta överraska.
– Det är riktigt coolt att vara här, säger den svenske golftalangen.
Golf • Publicerad 27 september 2023
Ludvig Åberg gör sig redo för sin första Ryder Cup i karriären.
Ludvig Åberg gör sig redo för sin första Ryder Cup i karriären.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Själv kan han knappt tro att han är där, på banan Marco Simone strax utanför Rom, några få dagar innan sportens mest prestigefyllda tävling – där Europa möter USA – ska dra i gång.

– Hade någon sagt detta till mig för några månader sedan hade jag inte trott dem. Men det är riktigt coolt att vara här. Det är en dröm som besannas och jag ser fram emot några fina dagar, säger Åberg på en presskonferens.

Annons

Då, för några månader sedan, gick han fortfarande på college i USA. Sedan dess har Åberg gjort kometkarriär. Han har imponerat på PGA-touren, vunnit på Europatouren och nu ska han spela Ryder Cup. Aldrig tidigare har en spelare som inte spelat en major deltagit.

– Det har varit riktigt coolt för mig att få vara i den lagmiljön, det är lite skillnad från hur det var på college. Nivån på golfen är högre. Men det är fortfarande ganska likt, grunderna är desamma. Jag försöker ha kul. Alla har behandlat mig väldigt bra och jag känner mig väldigt välkommen.

Kaptenens jättehyllning

Då Åberg inte hade någon möjlighet att direktkvalificera sig fick han förlita sig på ett wild card från kaptenen Luke Donald. Och det råder ingen tvekan om att han imponerat på engelsmannen.

– När du spelar med vissa spelare märker du att de har en särskild talang. Sättet de slår bollen och hur den flyger i väg är annorlunda. Han är den största talangen i sin generation. Han är en väldigt, väldigt stark spelare och jag ser fram emot att se honom i Ryder Cup, säger Donald.

Donald ska försöka leda Europa till revansch efter att ha tvålats till rejält av amerikanerna senast det begav sig för två år sedan i Wisconsin. Den här gången har man hemmaplan. På europeisk mark har inte USA vunnit sedan 1993.

Drömmer om Medinah

Det är dock en bortaseger som inspirerar Ludvig Åberg. 2012 års Ryder Cup – mer känt som "Miraklet på Medinah" – där Europa vände ett till synes omöjligt underläge till vinst ligger svensken varmt om hjärtat.

– 2012 sticker ut. Jag har lärt känna Peter (Hanson) och Nicolas (Colsaerts) rätt bra och de har berättat några historier för mig om den dagen på Medinah. Att inse hur mycket det betyder för dem och hela det europeiska laget har varit coolt. Förhoppningsvis kan vi göra något liknande denna vecka och kan inspirera andra efter oss. Det är en riktigt cool miljö att vara i och vi försöker skriva vårt eget kapitel.

Någon särskild plan för att skapa ett eget mirakel har Åberg inte.

– I slutändan försöker vi alla bara vinna poäng. Hur det kommer se ut vet vi inte riktigt. Särskilt inte jag. Jag ska försöka spela mitt spel, lita på att det är bra nog och se hur långt det tar mig.

Fakta: Europas Ryder Cup-lag

Direktkvalificerade:

Viktor Hovland (Norge)

Rory McIlroy (Nordirland)

Jon Rahm (Spanien)

Tyrrell Hatton (England)

Matt Fitzpatrick (England)

Robert MacIntyre (Skottland)

Kaptensval:

Ludvig Åberg (Sverige)

Sepp Straka (Österrike)

Tommy Fleetwood (England)

Justin Rose (England)

Nicolai Højgaard (Danmark)

Shane Lowry (Irland)

Ledare:

Luke Donald (England), kapten

Nicolas Colsaerts (Belgien), vicekapten

Thomas Bjørn (Danmark), vicekapten

Edoardo Molinari (Italien), vicekapten

Francesco Molinari (Italien), vicekapten

José María Olazábal (Spanien), vicekapten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons