Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Idrotten får 300 miljoner till: "Stort behov"

Idrottsrörelsen behövde ytterligare 300 miljoner i kompensationsstöd till följd av ekonomiska förluster under pandemin, meddelade Riksidrottsförbundet den 22 januari.
Nu meddelar idrottsministern Anders Ygeman (S) att idrotten föreslås få pengarna som efterfrågats.
Idrott • Publicerad 1 februari 2022
Idrottsministern Anders Ygeman (S) har föreslagit 300 nya miljoner till idrotten i kompensationsstöd. Arkivbild.
Idrottsministern Anders Ygeman (S) har föreslagit 300 nya miljoner till idrotten i kompensationsstöd. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Den 22 januari meddelade regeringen att idrotten skulle få 40 miljoner till i kompensationsstöd – utöver de 80 miljoner som redan utlovats den 23 december i samband med att nya restriktioner trädde i kraft.

Välkommet, men inte tillräckligt, enligt Riksidrottsförbundet (RF) som då begärde 300 miljoner kronor till för att kompensera för förlusterna som landets idrottsverksamheter lidit till följd av pandemin och dess restriktioner.

Annons

Nu har regeringen gått på förbundets linje och föreslagit ett ytterligare stöd – och de 300 miljoner kronor som föreslås ges i stöd ska framför allt tillfalla barn- och ungdomsverksamheter som arbetar med att återrekrytera de som lämnat idrotten under pandemin och få fler aktiva.

"Viktigt att få i gång idrotten"

Det meddelar idrottsminister Anders Ygeman (S) på tisdagen.

– Vi har haft en dialog och ser ett stort behov av att stödja idrottens återstart. Vi ser att många barn och unga har lämnat idrotten under pandemin – vi skulle vilja ha den andra utvecklingen, att fler och fler prövar idrott och rör på sig, säger han till TT.

– Pandemin har också visat behovet, och de positiva värdena, av att röra på sig. Därför är det viktigt att vi får i gång idrotten även på bredden när vi nu är, förhoppningsvis, i slutet av pandemin.

Stödet kan, efter att regeringen beslutat om det på torsdag, betalas ut kort därpå. Riksidrottsförbundet får åter ansvaret att fördela pengarna utifrån behovet i medlemsförbunden och föreningarna – då pandemins påverkan skiljer sig mycket mellan idrotterna.

– De sporter som haft inomhusverksamhet under pandemin har haft det väldigt tufft, säger Ygeman.

RF: Välkommet besked

Det är hittills för tidigt att utvärdera vilken effekt som kompensationsstödet för 2020 och 2021 haft, säger han.

– Men det kommer säkert vara så att en del av stödet gett fantastiska effekter medan andra delar syns mindre. Men utan stödet hade kanske lag och föreningar försvunnit.

Förslaget om det nya stödet är ett tecken på god dialog, skriver RF i ett pressmeddelande.

"Ett välkommet besked till idrottsrörelsen som står inför att både klara av restriktioner och kris och samtidigt orka planera och arbeta för återstart med rekrytering och återrekrytering av aktiva och ledare", säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons