Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

267 såg Falkenberg skrälla mot Djurgården

Falkenbergs fasta situationer knäckte Djurgården. Och 267 åskådare stod upp och jublade.
Fotboll • Publicerad 1 november 2020
Falkenberg slog Djurgården inför publik.
Falkenberg slog Djurgården inför publik.Foto: Anders Bjurö/TT

Taktfasta applåder och supportrar som ställer sig upp och jublar. Sådant har saknats på de 203 första publiklösa matcherna i årets allsvenska.

Men när Falkenberg tog emot Djurgården fanns en liten glest sittande hemmapublik som skrek ut sin glädje redan i sjätte minuten. Då hade FFF:s lagkapten Calle Johansson nickat in 1–0 på hörna.

Annons

Tystare blev det i 16:e minuten när den förre Falkenbergsspelaren Emir Kujovic pricknickade in kvitteringen på Haris Radetinacs exakta inlägg.

Djurgården spelade bättre fotboll än hemmalaget. Men Falkenberg hade något som bortalaget inte klarade att försvara sig mot.

– De gjorde tre mål på fasta situationer, ett på hörna och två på långa inkast. Jag vet inte om jag har varit med om något liknande, säger Emir Kujovic, och fortsätter:

– Det var ju livsfarligt varje gång de hade en hörna eller ett inkast. Vi var inte med på förstabollen, och inte heller på andra eller tredje. Det var alldeles för dåligt och jätteslarvigt av oss.

Det var Karl Söderström som slungade in de långa inkasten i Djurgårdens straffområde. Vid 2–1-målet nickade en djurgårdare snett och Nsima Peter avslutade bestämt.

Den gången svarade Djurgården snabbt. Magnus Eriksson fixade fram en straffspark som Fredrik Ulvestad sparkade in i favorithörnet, målvaktens vänstra. Det var norrmannens sjätte straffmål på lika många försök i år – och elfte målet totalt.

Vann fyra dueller

Men efter ett tredje hemmamål på fast situation orkade Djurgården inte resa sig.

Det återstod 20 minuter när Söderström kastade igen. Fyra gånger i rad kom Falkenbergsspelare först på bollen under några sekunder. Sista gången nickade Marcus Mathisen in segermålet.

– Jag är inte alls förvånad över att vi vinner alla de duellerna. Jag kom i ett jättebra läge och kunde tajma bollen perfekt i boxen och det var bara att sätta dit den, säger Mathisen.

I fjol räddade sig Falkenberg kvar i allsvenskan genom att vinna de två sista matcherna. Nu har laget klättrat från sistaplatsen upp till kvalplats, men med en match mer spelad än Helsingborg.

Annons

Senhösten är Falkenbergs årstid.

– Vi inte rädda för att det blåser och regnar lite och planen suger lite extra i benen. Vi älskar det här och krigar hem det. Topplagen kanske tycker det är lite tråkigt att spela fotboll så här, men det skiter vi i, säger Mathisen.

Toppar publikligan

På lördag kommer nästa topplag till Falkenberg. Elfsborg, som nu tagit över andraplatsen från Djurgården.

– Det kommer förmodligen att se ut så här igen då. En tung matta där de inte kan spela samma spel som på sitt konstgräs. Nu när Göteborg förlorade också så har vi ett jätteläge att hänga kvar.

Och årets publikliga har FFF kopplat ett hårt grepp om. Om fler regioner följer efter och sänker åskådargränsen till 50 kan Falkenberg–Djurgården bli den enda matchen med publik i herrarnas allsvenska 2020.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons