Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sölvesborgs kommun granskas – drog ut på återförening av mamma och son

JO begär yttrande av Sölvesborgs kommun angående ett omhändertagande av ett barn. Enligt advokaten, som representerar barnets mamma, har barn- och utbildningsnämnden medvetet undvikit att pröva om omhändertagandet.
Sölvesborg • Publicerad 4 juli 2019
Foto: NTB

Sölvesborgs kommun granskas av JO efter att kommunen omhändertagit ett barn och sedan, enligt anklagelser, dragit ut på att pröva om ärendet.

I december förra året omhändertogs en kvinnas barn av Sölvesborgs kommun. Mamman till barnet skulle gripas av polis och överlämnas till sitt hemland. Hennes 4 år gamla son skulle då bli utan vuxen tillsyn.

Annons

Sen drogs ordern in. Kvinnan släpptes från häktet 20 mars och kontaktade ansvariga på kommunen, men fick bara träffa sin son en timme i veckan.

24 april, fem veckor efter att kvinnan blivit frisläppt, kom äntligen beslutet att barnet skulle återförenas med sin mamma. I det beslutet framgår det också, enligt kvinnans advokat, att socialstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborg medvetet har agerat för att undvika prövning av barnets omhändertagande. Enligt remissen visste Socialstyrelsen sen den 22 mars att det inte längre fanns anledning för omhändertagande av barnet

JO har nu begärt ett yttrande från Sölvesborgs kommun i ärendet.

Jesper VighagenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons