Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sköna miljoner i byggbonus

De senaste två åren har Sölvesborg fått nästan tio miljoner kronor från regeringens byggbonus. Det har firats med tårta på stadsarkitektavdelningen.
SÖLVESBORG • Publicerad 9 december 2017

Det är Boverket som hanterar regeringens byggbonus som 2016 uppgick till 1,85 miljarder kronor och i stort sett lika mycket 2017.

Enkelt uttryckt fördelas pengarna efter hur många startbesked som kommunerna lämnat under det aktuella året.

Annons

Men i beräkningen ingår också ett stort antal parametrar, bland annat behöver kommunerna ha en aktuell översiktsplan och aktuella riktlinjer för bostadsförsörjning.

Första året byggbonusen betalades ut gick sex miljoner kronor till Sölvesborg medan det senaste resulterade i 3,3 miljoner kronor för 83 startbesked. Nästan tio miljoner kronor på två år, alltså.

– I år hade vi enbart räknat med 500 000 kronor, säger kommunalrådet Heléne Björklund (S).

– Så vi blev glatt överraskande när det slutliga beskedet kom.

Årets byggbonus på 3,3 miljoner kronor firades med tårta.
Årets byggbonus på 3,3 miljoner kronor firades med tårta.Foto: Privat

Björklunds uppfattning är att det nu byggs mer i Sölvesborg än vad man kan räkna med i en kommun av Sölvesborgs storlek.

-Jag vill i det här sammanhanget framhålla Ann-Charlotte Andersson som är den som ligger bakom vår ansökan. Hon har gjort ett väldigt gottarbete.

Årets byggbonus har firats med tårta på stadsarkitektavdelningen.

De sex miljoner som Sölvesborg fick för 2016 satsades i extra konsulthjälp för att arbeta fram nya detaljplaner men också på en paviljong inom förskolan.

Hur gör ni med årets pengar?

– Det håller vi på att diskutera som bäst, säger Heléne Björklund.

Annons

Bland aktuella saker pekar hon på ökat tempo i planerna på att trygghetsboende, en hissinventering samt en saneringsutredning.

– Mycket av arbetet tar sikte på att öka befokningen, men också att på bästa sätt ta hand om de som redan bor här, poängterar kommunalrådet.

Totalt fick Blekinge cirka 20 miljoner kronor i årets byggbonus. Mest fick Karlskrona med 10,9 miljoner följt av Karlshamn med 5,8 miljoner, Sölvesborg 3,3 miljoner samt Olofström 535 000 kronor.

Lars OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons