Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så har SD vuxit i Sölvesborg

”Det är den bästa dagen i mitt liv”. Så beskrev Jimmie Åkesson (SD) känslan för BLT när det på valkvällen 1998 stod klart att han och Sverigedemokraterna fått 176 röster och att de därmed kunde ta plats i Sölvesborgs kommunfullmäktige. 20 år senare är partiet med och styr kommunen.
Sölvesborg • Publicerad 24 oktober 2018
Jimmie Åkesson (SD) var ingen flitig besökare i talarstolar i början av partiets karriär i Sölvesborgspolitiken.
Jimmie Åkesson (SD) var ingen flitig besökare i talarstolar i början av partiets karriär i Sölvesborgspolitiken.Foto: Lena Ehring

Ska man bäst sammanfatta Sverigedemokraternas 20 år i Sölvesborgspolitiken gör man det enklast genom att konstatera att det gick trögt i början men att gått oerhört fort de senaste åren.

I sin bok ”Satis Polito” skriver Jimmie Åkesson att han, då en 19-årig Lundastudent, och partiet såg de 176 rösterna, och en plats i fullmäktige, som en stor lokal framgång.

Annons

Men med tanke på all kraft och kraft som ägnats åt valkampanjen tyckte han ändå, innerst inne, att de 176 rösterna var ganska snål utdelning.

Fast om han blickat bakåt skulle han ha sett att partiet i valet innan, 1994, bara fick fem röster. Tre år tidigare var motsvarande siffra en röst. Och 1988 kammade partiet noll, det vill säga att de inte fick en enda röst.

Vid 2002 års val erövrade SD ytterligare ett mandat. Men ett stort steg togs 2006 då partiet fick nästan tio procent av rösterna i Sölvesborg. Då gick partiet från två till fem mandat.

– Men i början höll Jimmie Åkesson en väldigt låg profil i fullmäktige, minns politikerveteranen Bengt-Åke Karlsson (M) med erfarenhet av fullmäktige från tidigt 1980-tal.

Som 19-årig Lundastudent tog Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna vid valet 1998 hem 176 röster och erövrade partiets allra första mandat i Sölvesborgs kommunfullmäktige.
Som 19-årig Lundastudent tog Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna vid valet 1998 hem 176 röster och erövrade partiets allra första mandat i Sölvesborgs kommunfullmäktige.Foto: Bo Åkesson

– På den tiden var han bara uppe i talarstolen när det gällde invandringsfrågor.

2010 erövrade SD ytterligare ett fullmäktige. Med sex mandat i ryggen stabiliserades partiet och de byggde upp en lokal partiorganisation värd namnet.

Det innebar att partiet vid valet 2014 i stort sett blev dubbelt så stort. De fick 22,26 procent av rösterna vilket gav elva mandat.

– Det var när först Margareta Forslund och senare Louise Erixon tog över gruppledarrollen som det blev på riktigt allvar. Då började de exempelvis att presentera egna budgetförslag, fortsätter Bengt-Åke Karlsson.

– Samtidigt måste man säga att partiet har skött sig bra genom åren. Det har aldrig varit något elände kring dem, som det kanske varit på andra håll i landet, fortsätter Karlsson.

Med Margareta Forslund som gruppledare blev SD ett parti att verkligen räkna med. Då började de att varje höst presentera egna budgetförslag.
Med Margareta Forslund som gruppledare blev SD ett parti att verkligen räkna med. Då började de att varje höst presentera egna budgetförslag.Foto: Bo Åkesson

Vid valet den 9 september i år fick SD 29 procent av rösterna. Och med sina 14 mandat är de nu det nästa största partiet i Sölvesborgs kommunfullmäktige. Bara Socialdemokraterna med 17 mandat är större än SD.

Lars OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons