Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

PÅ JOBBET: ”Det är viktigt att vara en trygg vuxen och våga fråga”

I en ny artikelserie träffar Mera personer inom olika yrken. En av dem är Therese Arnesson som jobbar som kurator.
Mjällby • Publicerad 27 februari 2020
Therese Arnesson har jobbat som kurator på Mjällby skola i fem år.
Therese Arnesson har jobbat som kurator på Mjällby skola i fem år.Foto: Bo Åkesson

De röd- blåfärgade skåpen klär in den smala, långa korridoren på andra våningen. I korridorens ände ligger Therese Arnessons kontor, som arbetar som kurator på Mjällby skola.

– Man kan säga att man som kurator jobbar på tre olika nivåer. Delvis jobbar vi mot individen, vilket innebär att jag träffar elever och har enskilda samtal, berättar Therese Arnesson och fortsätter:

Annons

– Sedan jobbar vi på gruppnivå, vilket innebär att jag är ute i klasser och gör olika insatser.

Orka plugga är en typ av insats på gruppnivå, som är ett förebyggande projekt kring psykisk ohälsa.

– Det handlar om mat, sömn, motion, kost och skärmtid. Man ser att den psykiska ohälsan ökar ganska drastiskt bland unga och att det ofta är det som är knuten. Så då är vi ute i klasserna och pratar förebyggande kring det.

Den tredje nivån innebär att jobba på organisationsnivå.

– Då har vi samverkansmöte med alla olika instanser, allt från barn- och ungdomspsykiatrin till socialtjänsten till ungdomsmottagningen, säger hon.

Redan på gymnasiet bestämde sig Therese för att det var socionom hon ville utbilda sig till.
Redan på gymnasiet bestämde sig Therese för att det var socionom hon ville utbilda sig till.Foto: Bo Åkesson

Kontorets väggar är klädda med små, peppande citat och på skrivbordet bredvid datorn står en prideflagga lutandes mot fönstret.

Att det var just socionom Therese ville utbilda sig till, visste hon redan på gymnasiet.

– Det visste jag tidigt, att jag ville ha ett socialt arbete med barn på något sätt. Då hade jag inte definierat exakt vad det var, utan det var under min utbildning på socialhögskolan i Lund som jag kände att det var kurator jag ville bli.

Socionomprogrammet är en 3,5-årig yrkesförberedande utbildning, där man läser kurser som samhällsvetenskap, juridik och psykologi.

En vanlig dag på jobbet som kurator existerar inte, menar Therese.

Annons

– Det finns ingen vanlig dag skulle jag säga, säger hon med ett skratt.

– Det kan vara allt från att vara ute i klasser och göra gruppverksamhet, till att jag är på ett nätverksmöte kring en elev. Så det är väldigt varierande.

Therese Arnesson uppskattar det stora åldersspannet på skolan, vilket leder till intressanta samtal och ett varierat arbete.
Therese Arnesson uppskattar det stora åldersspannet på skolan, vilket leder till intressanta samtal och ett varierat arbete.Foto: Bo Åkesson

På Mjällby skola går idag cirka 400 elever, från förskolan till årskurs 9.

– Det breda åldersspannet tycker jag är väldigt roligt. Man kan sitta och ha ett samtal med någon som går i tvåan, där det är en helt annan typ av samtal jämfört med någon som går i nian.

– Det är roligt att följa med i den utvecklingen, säger hon.

Psykisk ohälsa är ett ämne som Therese möter på jobbet nästan varje dag. Hon berättar om den utveckling som skett i dagens samhälle, att man faktiskt vågar prata om sina problem och känslor.

– När jag gick i skolan hade vi inte ens en kurator att vända oss till. Det var ingenting man skulle prata om, känslor. Så det har skett en jätteutveckling och det är helt fantastiskt.

– Jag brukar alltid säga att elever är otroligt modiga. Många som kommer hit känner inte mig och det är faktiskt fler barn än föräldrar som tar den kontakten, så det är häftigt, berättar Therese.

Vilka egenskaper är bra att ha som kurator?

– Framförallt att kunna lyssna och vara tålmodig i relationsbyggandet. Det är viktigt att vara en trygg vuxen och våga fråga en extra gång. Att kunna fånga upp signaler när elever mår dåligt.

Annons

– Sedan att man har en stor initiativförmåga och att hela tiden följa samhällsutvecklingen, säger hon.

Det bästa med yrket som kurator menar Therese är att ingen dag är den andra lik.
Det bästa med yrket som kurator menar Therese är att ingen dag är den andra lik.Foto: Bo Åkesson

Vad är det bästa med yrket?

– Att den ena dagen inte är den andra lik. Att man aldrig riktigt vet vad som ska hända. I skolans värld finns det utrymme för nytänkande och att testa nya grejer, det tycker jag är roligt.

En negativ faktor med arbetet menar Therese är att man kan känna sig otillräcklig.

– Det kan jag uppleva är ganska jobbigt, att känna sig otillräcklig. Jag önskar att jag kunde räcka till mer, men det går inte alltid.

Vad skulle du ge för tips till någon som går i tankarna att utbilda sig till socionom?

– Det är viktigt att tänka igenom det, för man jobbar med problem hela sitt yrkesliv. Men samtidigt är det fantastiskt roligt och det finns många olika möjligheter med en socionomutbildning, berättar Therese Arnesson.

Profil

Therese Arnesson

Ålder: 33 år.

Familj: Man och dotter.

Bor: Krokås.

Fritid: Umgås med nära och kära, träna och vara ute i naturen.

Fakta

Kurator

Utbildning: För att bli socionom krävs en socionomutbildning på universitet eller högskola. Socionomprogrammet är en 3,5-årig yrkesförberedande utbildning, där man läser bland annat samhällsvetenskap, socialt arbete, juridik och psykologi.

Konkurrens: Det är stor efterfrågan på socionomer, vilket innebär att det är mycket lätt att få jobb.

Lön: En kurator tjänar i genomsnitt 33 300 kronor i månaden.

Arbetstider: Klockan 07.30 till 16.00.

Elin MöllervärnSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons