Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nu är Arne Bogren borgmästare

Fyra partier var emot och fyra för när det på måndagskvällen bestämdes att Arne Bogren, Hällevik, fortsättningsvis ska tituleras borgmästare i Sölvesborg. Samstyret vann voteringen som avgjorde frågan med 27 röster mot 22.
Sölvesborg • Publicerad 17 december 2018 • Uppdaterad 18 december 2018

Vänsterpartiets tidigare riksdagsledamot Willy Söderdahl berättade att han trodde det var skämt första gången han fick höras talas om förslaget att kommunfullmäktiges ordförande i fortsättningen ska tituleras borgmästare.

Arne Bogren kan nu titulera sig borgmästare i Sölvesborg. Men det krävdes votering i fullmäktige för att få igenom förslaget.
Arne Bogren kan nu titulera sig borgmästare i Sölvesborg. Men det krävdes votering i fullmäktige för att få igenom förslaget.Foto: Bo Åkesson

– Det väcker ett löjets skimmer. Det blir Grönköpings Veckoblad över det hela, kommenterade Söderdahl.

Annons

Det avgående kommunalrådet Heléne Björklund(S) var inne på samma spår när hon beskrev förslaget som både pinsamt och tramsigt.

Och enligt Alexander Nilsson (S) bäddar det för politikerförakt. Lars Lamberg (L) ser förändringen som ett steg tillbaka i utvecklingen.

Emilie Pilthammar (M) försvarade borgmästartiteln med att det enbart rör sig om ett namnbyte, och att det absolut inte är någon ekonomisk fråga eftersom ingen extra ersättning utgår.

– Med det här kan vi sätta Sölvesborg på kartan, slog Pilthammar fast.

Borgmästartiteln drevs till votering. Den vanns av Samstyret och klockan 19.35 stod det klart att Sölvesborg numera har en borgmästare. Samt en förste vice borgmästare i form av André Svensson (S) och en andra vice borgmästare i form av Viveka Olofsson (S).

Samtidigt drev Samstyret igenom att att fullmäktiges ledamöter i fortsättningen ska sitta partivis under mötena.

Även den förändringen var den S-ledda oppositionen motståndare till. Fast den frågan drev de inte votering. Men tillsammans med V, C och L reserverade sig S mot båda förändringarna.

Annars inleddes måndagskvällen fullmäktige med att Sol-partiets gruppledare Anders Jönsson begärde återremiss av årets utdelning, 465 000 kronor, från Syskonens Balkenhausens Samfond.

Bland de tänkta mottagarna av fondpengarna fanns Folkets husföreningen, som skulle få 50 000 kronor till en förbättrad ventilationsanläggning.

– Ger man pengar till Folkets Hus, som i mina ögon är en socialistisk förening, så följer man inte villkor i fondens statuter. Därför gör jag den här markeringen, förklarade Anders Jönsson.

Annons

Frågan avgjorde via votering som slutade 27-22. Genom återremissen hoppas Jönsson att fondens nya styrelse, ledd av Samstyret, ska tänka och resonera som honom.

Andra föreningar som är tänkta att få fondpengar är: Firehawks (30 000 kronor), Ridklubben (115 000 kronor), SIK (30 000 kronor), Optimistjolleklubben Timan (30 000 kronor), Sölvesborgs och Listers Fornminnesförening (25 000 kronor), Handelsföreningen (100 000 kronor) samt Sölvesborgs Scoutkår (85 000 kronor.

Men nu får de vänta tills frågan om fondens statuter utretts på nytt.

Lars OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons