Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

TV: Erixon (SD) blir kommunstyrelsens ordförande

Louise Erixon (SD) och Emilie Pilthammar (M) blir båda kommunalråd i Sölvesborg.
Det presenterades på en presskonferens med Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och SoL-partiet på onsdagen.
Se hela presskonferensen efterhand i spelaren här ovanför.
Sölvesborg • Publicerad 24 oktober 2018

Här saknas innehåll

Klockan 13.30 anlände företrädare för de fyra partierna tillsammans till den troligast mest välbesökta presskonferens i Sölvesborg på drygt 30 år.

Emilie Pilthammar (M) inledde med att presentera vad man kallar för ett samstyre mellan SD, M, KD och SoL-partiet.

Annons

Sverigedemokraterna får kommunstyrelseposten. Moderaterna kommer att få ordförandeposten i kommunfullmäktige.

– Därutöver har vi gjort en fördelning av nämnder som inte är riktigt klar. Förhandlingarna fortsätter, säger Emilie Pilthammar (M).

– Vår uppfattning är att det här är den rätta vägen att gå om vi vill få igenom så mycket moderat politik som möjligt. Det är vi skyldiga våra väljare, säger Pilthammar vidare.

– När vi som ska samstyra har suttit ner har vi kommit fram till att vi har en gemensam viljeinriktning i flera frågor. Vi har samma övergripande målsättning, säger Pilthammar.

– De här samtalen, som senare har lett till konkreta förhandlingar, har betytt oerhört mycket för oss och har varit väldigt konstruktiva. Vi har varit lyhörda mot varandra och haft en öppen inställning till varandras politik, säger Louise Erixon (SD).

– Företrädarna har bred kompetens och vi kommer att kunna åstadkomma bra saker tillsammans, fortsätta Erixon.

Louise Erixon (SD), Anders Jönsson (SoL), Emilie Pilthammar (M) och Robert Manea (KD).Foto: LENA EHRING

Partierna kommer att lägga en gemensam budget som ska presenteras för kommunstyrlsen den 9 november.

– Exakt vad budgeten kommer att innehålla får vi återkomma med eftersom den inte är färdig, säger Erixon.

Både Emilie Pilthammar (M) och Robert Manea (KD) fick frågor om de fått några reaktioner från riksplanet.

– För Moderaternas del kan jag säga att vi går emot riktlinjerna från Stockholm: Samtidigt är det viktigt att förstå att vi är ett avlångt land. Här är södra Sverige har vi kanske inte samma situation som i Stockholm. Det viktigaste för oss har varit att få stabil majoritet i kommunen och det kommer vi att få med de 27 mandaten nu, säger Pilthammar.

Annons

– Vi är i grunden inte överens om allting, men det går aldrig att lösa problem om man inte pratar med varandra. Det har vi valt att göra.

Pilthammar säger att hon informerat partiet i förväg om vad som skulle presenteras på presskonferensen.

– Sen är vi inte överens om det här är bra eller dåligt. Men vi står här för kommunens skull. Inte för riks. Det här är Sölvesborg och för den här kommunen är det här, enligt oss, det bästa alternativet.

Vad är svårast att komma överens om?

– Det är migrations- och integrationsfrågorna. Där har vi rätt mycket att jobba med, men jag är optimism.

Det framgick även att den moderata fullmäktigegruppen i måndags röstade om samstyret och att inte alla var för den här lösningen.

Hur ska du få ihop och ena gruppen?

– Jag utgår från att alla gillar läget. Jag känner inte att partiet är försvagat av detta, säger Emilie Pilthammar.

Eftersom samstyret är överens om småskalighet i barnomsorgen så blir, berättar Pilthammar, planerna på Markgatans nya förskola en av den nya majoritetens första större frågor att ta sig an.

Enligt Robert Manea (KD) har inte varit lätt för hans parti att fatta det här beslutet. Men han uppger att de prioriterar väljarna inför politiken.

Annons

Anders Jönsson från den lokala Sol-partiet lyfte fram att en överenskommelse med Valjeviken om simhallen är på gång. Den börjar med att pensionärer i stort sett omgående ska ges möjligheten att bada gratis en gång i veckan.

– Från årsskiftet hoppas vi att simhallen öppnar även för allmänheten. På sikt räknar vi med att landstinget är med och betalar för simhallen, framhöll Jönsson.

Pilthammar och Erixon skålar.Foto: LENA EHRING
bild 1/15
Tobias FabbekeSkicka e-post
Lars OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons