Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Han ska ro till Venedig

Läraren Thomas Siösteen från Vaxholm tyckte att en långrodd kunde vara ett bra sätt att fira pensioneringen på. I går angjorde han Hällevik, men målet är betydligt mera avlägset.
– Drömmen är att nå Venedig, säger han.
Sölvesborg • Publicerad 29 september 2011
Den gamle och havet. Liknelsen må vara fantasilös, men det är svårt att inte tänka på Hemingway och hans roman när Thomas Siösteen berättar om sin färd. I juli lämnade han Stockholms skärgård i sin roddbåt och om allt gick enligt planerna rodde han ut från Hällevik när solen gick upp i morse.
Den gamle och havet. Liknelsen må vara fantasilös, men det är svårt att inte tänka på Hemingway och hans roman när Thomas Siösteen berättar om sin färd. I juli lämnade han Stockholms skärgård i sin roddbåt och om allt gick enligt planerna rodde han ut från Hällevik när solen gick upp i morse.Foto: Niklas Jersblad
Angöring. Båten Carpe Diem är sju meter lång och knappt två meter bred. Den har korsat Atlanten två gånger med tidigare ägare.
Angöring. Båten Carpe Diem är sju meter lång och knappt två meter bred. Den har korsat Atlanten två gånger med tidigare ägare.Foto: Niklas Jersblad
Foto: Niklas Jersblad

Han har alltid rott.

Redan som barn förälskade han sig i den urgamla konsten och genom årens lopp har det blivit oräkneliga turer, främst i Stockholms skärgård. Under sina sista yrkesverksamma år roddpendlade han till och med till skolorna där han undervisade.

Annons

Innan han gav sig iväg på sitt nuvarande äventyr hade han som längst rott till Finland. I går eftermiddag angjorde han Hällevik och då fick BLT göra ett besök ombord på den sju meter långa skutan.

Vad är det som är så speciellt med rodd?

– Det är nog att man tar sig fram själv, att man är sin egen maskin. Det går långsamt och man hinner uppleva mycket. Andra svischar bara förbi. Dessutom kan man ta sig in i alla fina små vikar. Jag trivs med att ro, säger han.

Tankarna på en långrodd efter pensioneringen föddes för några år sedan. Hustrun ska arbeta ytterligare en tid och att mata duvorna i parken lockade inte. I höstas reste han därför till London för att köpa en båt särskilt anpassad för öppet hav.

Familjen håller han kontakt med genom internet. Han skriver i stort sett dagligen inlägg på en sida där nära och kära kan lämna kommentarer. På så vis känner han sig aldrig ensam.

– Det är ett trevligt sätt att dela upplevelser på. Känns nästan som att man har en medresenär, säger han. Sedan har jag ju haft ständig säleskort hela vägen. Jag har aldrig sett så mycket säl. En morgon när jag skulle ta mig ett dopp och hoppade från fören landade jag till och med på en säl.

När han lämnar Hällevik styr han mot Skåne, men den fortsatta rutten är inte helt fastlagd. Sannolikt följer han Sveriges kust till Falsterbo, för att sedan ta sig över till Danmark och därefter vidare söderut via Europas kanaler. Dagsetapperna varierar i längd. I går avverkade han tio sjömil, men rekordet är än så länge tre gånger så långt. För honom saknar det egentligen betydelse.

– Jag har inget tidschema. Ja har sagt att familjen ska fira jul där jag befinner mig då, säger han.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons