Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

SD tar över makten med tre andra partier i Sölvesborg

Nu verkar det vara klart vilka som ska styra i Sölvesborg. Sverigedemokraterna har tillsammans med M, KD och SoL kallat till presskonferens under onsdagen.
Vad BLT erfar förväntas de berätta att de nu tar makten i kommunen.
Sölvesborg • Publicerad 23 oktober 2018 • Uppdaterad 24 oktober 2018
Louise Erixon (SD).Foto: Bo Åkesson

Sölvesborg är den enda kommun i Blekinge som hittills inte presenterat ett kommande styre efter valet. Men under onsdagen kan kommunen få ett nytt styre då Kristdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och SoL-partiet kallat till en gemensam presskonferens enligt avsändarna Robert Manea (KD), Emilie Pilthammar (M), Louise Erixon (SD) och Anders Jönsson (SoL).

Enligt vad BLT erfar så har de fyra partierna efter intensiva förhandlingar den senaste tiden nu enats och bestämt sig för att styra tillsammans. Det skulle innebära att de får ihop 27 av 49 mandat i fullmäktige som omfattar åtta partier.

Annons

Lösningen skulle i så fall vara enligt de intentioner som Louise Erixon (SD) tidigare uttryckt. Men de fyra partierna var under tisdagen tydliga med att ingen mer information skulle ges innan presskonferensen.

Johanna Beijer.Foto: Bo Åkesson

Det här skulle innebära att Socialdemokraterna som backade från 21 till 17 mandat i årets val förlorar makten i Sölvesborg för första gången på 30 år.

– Jag är djupt besviken på de andra partierna som väljer att samarbeta med SD för det innebär att man frångår sin värdegrund. Det är för mig en oacceptabel tanke. Att man är så intresserade av att styra att man inte står upp för den solidaritet och mänskliga rättigheter vi arbetar för i Sölvesborg, säger Johanna Beijer (S).

Hur agerar ni i S om det här styret blir verklighet?

– Vi i Socialdemokraterna går då i opposition tillsammans med de partier som tror på medmänsklighet. Jag kommer att fortsätta jobba för Sölvesborgs bästa.

Trots att Beijer är besviken så försöker hon att blicka framåt.

– Jag är väldigt envis och gräver inte ner mig för det här. Vi vill ta upp kampen för ett bättre Sölvesborg och vi får inte glömma att de allra flesta i kommunen inte röstade på SD, säger hon.

Att partierna kallat till en presskonferens kom som en överraskning för Kristdemokraternas distriktsordförande Thommy Svensson.

– Det visste jag inte inte, jag vet att de pratat, men inte om vad.

Om det skulle bli styre med SD, hur ser du på det?

Annons

– Tydligen har det blivit så i Hörby, men jag vet inte. Efter detta valet blir många förvånade och där har jag haft rätt hittills. Det är dumt att spekulera. Jag vet inte vad dom kommer att säga. Vill de ha min hjälp så kontakter dom mig. Varje avdelning sköter sitt och jag går inte in och petar i deras avdelning.

BLT har försökt nå Moderaternas ordförande i Blekinge Jeppe Johnsson för en kommentar men utan framgång.

Jens OlanderSkicka e-post
Hanna Södergren
Lars OhlssonSkicka e-post
Samuel AbrahamssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons