Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Första steget i maktskiftet

Det politiska maktskiftet sker nu steg för steg. På måndagskvällen valdes Arne Bogren (M) till kommunfullmäktiges nye ordförande. Ett val som för övrigt möttes av tunga applåder.
Sölvesborg • Publicerad 5 november 2018

Det var en högtidlig stämning när en stor mängd nya politiker tog tid på sig för att hitta sina platser i det nya fullmäktige. Ålderspresident Roine Olsson (S) påminde om uppdragets tyngd och att det är ett ansvarsfullt uppdrag som de vakts till.

Överläggningar på högsta nivå. Moderaternas gruppledare Emilie Pilthammar (i rött) diskuterar med sin motsvarighet i Sverigedemokraterna, Louise Erixon, på måndagskvällens fullmäktige.
Överläggningar på högsta nivå. Moderaternas gruppledare Emilie Pilthammar (i rött) diskuterar med sin motsvarighet i Sverigedemokraterna, Louise Erixon, på måndagskvällens fullmäktige.Foto: Bo Åkesson

Olssons budskap var att de äldre och mer rutinerade politikerna ska hjälpa de nya, att man ska tänka på gällande ordningsregler och att alla ska hålla en god ton i debatterna.

Annons

Inför mötet spekulerades det friskt i att valet skulle komma att bordläggas till ett senare tillfälle eftersom det nya samstyret, det vill säga SD, M, KD och Sol-partiet, inte hade hunnit prata sig samman tillräckligt mycket.

Men tiden räckte. För på måndagskvällen förde de fram Arne Bogren (M) som kandidat att över fullmäktiges ordförandeklubba efter Viveka Olofsson (S).

Den S-ledda oppositionen förde fram Lars Lamberg (S) som motkandidat.

Men utan votering valdes M-veteranen Arne Bogren att leda fullmäktige de kommande fyra åren.

Däremot stötte samstyret på patrull i sin ambition att förändra fullmäktiges former.

De vill dels att just fullmäktiges ordförande fortsättningsvis ska tituleras borgmästare. Men också att politikerna ska sitta partivis och inte som nu i den ordning som de tilldelats plats enligt länsstyrelsens protokoll vid röstsammanräkningen.

Både Louise Erixon (SD och Emilie Pilthammar (M) pekade på fördelar med att sitta partivis. De lyfte fram att så sitter man exempelvis i landstinget samt i andra kommuner, bland annat i Bromölla.

Johanna Beijer (S) och Willy Söderdahl uttryckte motstånd till förändringarna och den senare hävdade att titeln borgmästare drar ett löjets skimmer över uppdraget som fullmäktiges ordförande.

Beijer föreslog återremiss för att utreda frågan ytterligare. Det hela gick till votering som slutade 22-26 och eftersom det endast krävs en tredjedel av rösterna för att få igenom en sådan går ärendet tillbaka till kommunkansliet.

Under det nya fullmäktiges allra första sammanträde valdes André Svensson (SD) som förste och Viveka Olofsson (S) som andre vice ordförande i fullmäktige. Det var två enhälliga val.

Fullmäktiges ålderspresident Roine Olsson (S) påminde om att det är ett ansvarsfullt uppdrag att sitta i fullmäktige som är kommunens högsta beslutande organ.
Fullmäktiges ålderspresident Roine Olsson (S) påminde om att det är ett ansvarsfullt uppdrag att sitta i fullmäktige som är kommunens högsta beslutande organ.Foto: Bo Åkesson
Annons

Till nya ledamöter i arvodesberedningen valdes Inger Pilthammar (M), Peter Jeppsson (S) och Robert Lindén (SD) med Pilthammar som sammankallade.

Och till nya revisorer valdes Bengt Wallin (M), Percy Persson (SD), Bengt Johnsson (S), Sune Joelsson (C) och Ann-Britt Borgström (S) med Johnsson som ordförande.

En sammanfattning av premiärfullmäktige kan vara att det inte blev fullt så dramatiskt som många hade förutspått. Men nästa gång ska budgeten för 2019 bestämmas och på mötet därefter ska det röstas om det tunga uppdraget som kommunstyrelsens ordförande.

bild 1/14
Första fullmäktige - sbg
Första fullmäktige - sbg
Första fullmäktige - sbg
	Emilie Pilthammar m
Första fullmäktige - sbg
 Louise Erixon sd
Första fullmäktige - sbg
Första fullmäktige - sbg
Första fullmäktige - sbg
 Louise Erixon sd
Första fullmäktige - sbg
	Arne Bogren m
Första fullmäktige - sbg
Första fullmäktige - sbg
	Emilie Pilthammar m
Första fullmäktige - sbg
Första fullmäktige - sbg
Första fullmäktige - sbg
 	Lars Lamberg l
Första fullmäktige - sbg
Första fullmäktige - sbg
Första fullmäktige - sbg

Lars OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons