Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vikariebrist och utslitna lärare skapar oro inom skolan

Nyligen var hälften av lärarna på Kallingeskolans lågstadium borta.
Sjukfrånvaron bidrar till ett mycket ansträngt läge i hela kommunen.
Och när det är brist på vikarier blir situationen extra tuff.
Ronneby • Publicerad 14 september 2020
Vikariebristen gör det svårt att ge barnen de undervisningstimmar de har rätt till.
Vikariebristen gör det svårt att ge barnen de undervisningstimmar de har rätt till.Foto: Gorm, Kallestad

Har du sjukdomssymptom ska du vara hemma. Det är rekommendationen som fortsatt gäller. Men under början på höstterminen när alla träffas igen sprider sig vanliga höstförkylningar. Konsekvensen blir ett manfall av den ordinarie personalen.

Och när det sen inte finns några vikarier som kan täcka upp blir problemet stort.

Annons

Maria Fredin, rektor på Kallingeskolan F-6, är orolig över situationen.

– Vi har väldigt svårt att få tag i vikarie, och framför allt kompetenta vikarier.

Hur har det sett ut hittills i höst?

– Väldigt hård belastning. När personalen i vanliga fall hade kommit till skolan måste de nu stanna hemma om de är risiga. Förra veckan hade jag 50 procent av mina lärare borta på lågstadiet. Det är ju ingen undervisning vi kan bedriva då. Vi får bedriva barnpassning. Det bidrar till en stark oro, hur ska eleverna nå sin måluppfyllelse?

Enligt Maria Fredin är det en enormt hög belastning på lärarna som får hjälpas åt och täcka upp för varandra.

– Lärarna är ju det viktigaste vi har, det pekar all forskning på. Det har slagit oerhört hårt. Personalen är jätteslitna och vi har inte ens kommit till halva september, säger Maria Fredin.

Är det ett alternativ att ha heltidsanställda vikarier som alltid är på plats på skolan?

– Det är ett jättestarkt önskemål att ha en eller två tjänster som är ”lite över” så att man på ett snabbt och tryggt sätt kunde lösa frånvaron. Och som vid behov även hade kunnat gå in som resurs. Det hade blivit en stor skillnad på kvalitén. Men politiken har stramat åt så vi har ingen möjligt.

Förvaltningschef Tobias Ekblad är medveten om vikariebristen och den svåra sits som skolorna just nu befinner sig i.

– Jag vet att det är ansträngt på både förskolor och grundskolor och så har det varit de senaste två veckorna. Många är hemma på grund av att deras barn har symptom. Det som underlättar på något sätt är att det både är barn och lärare som är hemma, säger han.

Annons

Likt Maria Fredin tror Tobias Ekblad att det bästa hade varit att ha någon form av överbemanning på skolorna, så att det lättare finns personal att tillgå vid frånvaro.

– Det är något vi tittar på att införa på sikt, att man har någon form av överbemanning som går plus minus noll i förlängningen. Det är ju uteslutet att det är för barnets bästa om det är någon de känner, säger Tobias Ekblad.

Enligt Tobias Ekblad planerar man nu på olika sätt för att lösa den svåra situationen. Det kan till exempel handla om digitala och tillfälliga lösningar.

– Men det får inte pågå för länge. Vi har en timplan att förhålla oss till och en garanterad undervisningstid. Det är den garanterade undervisningstiden som rektorerna är oroliga för, säger Tobias Ekblad.

– Om vi tittar rent historiskt så lägger sig förkylningarna om ett tag. Men vilka planer ska vi sätta in under tiden? Hur brukar man göra när man är hemma i 14 dagar på grund av vattkoppor? Är det någon som är hemma för länge, hur gör vi då för att barnen ska få det de har rätt till? De är de planerna vi får sätta i verket. Jag tror vi reder ut det. Men det gäller att se så att inte enstaka elever hamnar vid sidan av.

Elin StålhandSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons