Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Utgrävningen blir ett stort steg för Blekinge

Klartecknet om nya utgrävningar på Gribshunden är ett stort steg såväl forskning och museet men kanske inte minst besöksnäringen.
En framtida museisatsning ska locka turister från Europas alla hörn.
Museichefen: ”Vi vill vara med och sätta spelplanen för Blekinges besöksnäring”.
Ronneby • Publicerad 25 juli 2019
Gribshunden vid dess hemkomst till Blekinge.
Gribshunden vid dess hemkomst till Blekinge.Foto: Karolin Engman

Under torsdagsmorgonen kunde Sydöstran berätta att Länsstyrelsen gett klartecken för Blekinge Museum att göra nya utgrävningar på Gribshundens vrak utanför Ronneby.

När Marcus Sandekjer svarar i telefonen har han semester men att svara på BLT:s frågor är något han gärna gör.

Annons

– När något så stort och spännande som detta händer så har man inte tid med semester, säger Marcus Sandekjer, museichef på Blekinge Museum, med iver i rösten.

Att den nya utgrävningen är något stort råder det inga tvivel om.

– Detta är en extremt viktig utgrävning. Rent forskningsmässigt får vi nu ta upp föremål för första gången på 13 år, sist när vi bärgade stäv- eller galjonsfigur var det endast en så kallad skyddsbärgning för att denna inte skulle skadas. I och med att vi nu får göra nya utgrävningar så håller vi intresset för marinarkeologer och forskare uppe. Vi har forskare från nästan hela världen som vill komma och vara med vid utgrävningen.

Marcus Sandekjer hoppas dock att den nya utgrävningen ska ge så mycket mer än bara forskningen som uppbådas vid en unik händelse som denna.

– Vi har velat skapa ett museum i Ronneby som har fokus på tre saker, staden Ronneby, guldfigurerna från Västra Vång, där vi har en utgrävning parallellt, och sen sist men inte minst Gribshunden. Under hösten kommer det att sättas upp ett projektkontor, eller som vi väljer att kalla det, ett dialogkontor i Kallvattenkursen i Brunnsparken. Här kommer det att diskuteras vad som är möjligt och vad vi kan hoppas göra med de fynd som vi får under utgrävningen.

Marcus Sandekjer, Museichef för Blekinge Museum, är spänd inför vad som komma skall.
Marcus Sandekjer, Museichef för Blekinge Museum, är spänd inför vad som komma skall.Foto: Marcus Palmgren

Vad skulle ett potentiellt museum betyda för Ronneby?

– Jättemycket, med detta hoppas vi kunna styra om besökare från kontinenten att ta ostkusten upp längsmed Sverige, något vi tror är helt realistiskt, säger Marcus Sandekjer och fortsätter:

– Gribshunden har så mycket internationella kopplingar, det var den danska kungens skepp, virket kommer från Frankrike och vi tror att de är byggt i Nederländerna men vi kan också se vissa spanska och tyska influenser. Vi vill vara med och sätta spelplanen för Blekinges besöksnäring. Allt detta och samtidigt en stark koppling till Blekinge, det är väldigt häftigt.

Att bärga ett skepp som detta medför dock enorma kostnader och är samtidigt redan gjort av andra aktörer.

– Detta är mina egna tankar men Vasamuseet finns redan, vi har möjligheten att göra något nytt och digitalisera upplevelsen, det tror jag är något att satsa på. Dessutom så innebär en bärgning av ett skepp enorma kostnader i och med konserveringen som i så fall måste ske. Det är också enormt tidskrävande, konserveringen av galjonsfiguren har tagit tre år, ett arbete med hela skeppet hade varit enormt.

Bärgningen av Gribshundens galjonsfigur.
Bärgningen av Gribshundens galjonsfigur.Foto: Blekinge Museum
Annons

Hur skulle detta göras rent praktiskt?

– Det finns massa ny teknik som möjliggör en sådan digital rekonstruktion. Då använder man sig bland annat av tredimensionell fotografering och försöker återskapa skeppet digitalt. Det som är så intressant ät att ingen vet hur dessa skepp egentligen såg ut, säger Marcus Sandekjer.

Projektet är som det mesta av detta slag långsiktigt men Marcus Sandekjer kan ändå ge en inblick i vad som väntar det närmsta året.

– Vår förhoppning är att vi inom ett år har en skarp diskussion om museet i Ronneby, detta genom projektkontoret. Denna diskussion hoppas vi också ska leda till reella politiska diskussioner om placering, finansiering och marknadsföring, det är onekligen mycket spännande.

Forskning och ansökningar om finansiella medel tar dock längre tid.

– Vi väntar oss att forskningsresultat börjar komma inom ett och ett halvt till tre år. Samtidigt som detta så arbetar vi aktivt med att ansöka om finansiella medel. Sen ska jag också säga att det är flera som donerat till projektet vilket vi är mycket tacksamma och glada för.

Tillsammans med institutioner och aktörer som University of Southampton, Lunds Universitet, Södertörns Högskola, MMT, Stockholms Universitet, Försvarshögskolan och Danmarks Nationalmuseum jobbar Blekinge Museum och Ronneby Kommun för fullt för att göra museet till en verklighet. Men intresse har även väckts på andra sidan Atlanten.

– Det kommer att delta ett filmteam från Nova som tillhör det amerikanska tv-bolaget PBS (Public Broadcasting Service). Man ska verkligen ha klart för sig att de inte kommer ifall något inte är väldigt stort.

Alfred AhlbergSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons