Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ursula Sandin Gullander: Ursula Sandin Gullander: Lycka nu

Eftertraktad, ibland ouppnåelig men ändå inom räckhåll. Ett leende, ett värmande ord, en nyutslagen doftande ros eller en hjälpande hand. Mer behövs egentligen inte för att vi ska uppleva den. De förbiglimtande korta ögonblicken, som oftast betyder mest.
Ursula Sandin Gullander
Ronneby • Publicerad 11 september 2020
Ursula Sandin Gullander
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag talar om lycka och vad det egentligen är, något jag ofta grunnar över. En individuell upplevelse som skiftar från människa till människa, från kultur till kultur, men ändå med gemensamma drag. Det man vet om begreppet lycka är att det är en av människans nio medfödda grundkänslor. Lycka är att må bra och det är något vi alla strävar efter. Vi gör allt vad vi kan för att undvika dess motsats – de negativa känslorna sorg, ilska, rädsla och skam.

Enligt Dalai Lama är lycka själva drivkraften och meningen med våra liv. Alla val vi gör, gör vi för att öka upplevelsen av välbefinnande och minska känslor av obehag. Eftersom alla våra grundkänslor är en företeelse vi förnimmer i kroppen, så blir det påtagligt när vi upplever dem. Lycka är ju en känsla, en positiv fysisk sensation.

En nyutslagen väldoftande ros kan göra dig lycklig.
En nyutslagen väldoftande ros kan göra dig lycklig.Foto: Ursula Sandin Gullander
Annons

Människan är utrustad med ett medfött lyckosystem och när vi är glada frigörs hormoner i kroppen som får oss att bli ännu gladare. Näring, sömn, motion, relationer och balans mellan vila och aktivitet påverkar ständigt vårt mående. Dessa olika behov växlar konstant och vi måste lära oss att förhålla oss till dem genom livet. Är vi lyckliga i kroppen kommer vi också att tänka positiva tankar. Lycka är ingenting som man finner i pengar, hur man bor eller vilket välstånd man befinner sig i. Detta är något man hittar i sig själv, genom att vara nöjd över den man är och se möjligheter i stället för nackdelar.

Så långt är det förståeligt, vi vill må bra. Men, i vår moderna tid är kruxet att vi tror att vi måste göra det hela tiden, och om vi inte gör det så är det något fel på oss. Vår ständiga jakt på lycka gör oss i stället olyckliga när vi inte finner det vi söker genom framgång, bättre boende, prylar, rikedom, skönhet eller val av partner. Vi springer runt i våra ekorrhjul och stannar inte upp för att fråga oss vart vi är på väg eller vad vi egentligen vill med våra liv.

Det många tänker är att de vill ha lycka NU – och hela tiden!

”För att inse att man inte måste vara lycklig hela tiden, så behöver man tillåta sig själv att även känna negativa känslor ibland och förstå att de också är en naturlig del av våra liv. ”
Ursula Sandin Gullander

Den ständiga jakten på den får oss att ta till droger, strävan efter berömmelse eller andra artificiella medel för att uppnå tillfredsställelse. Den psykiska ohälsan ökar i västvärlden, framför allt bland unga, som jämför sig med andra på sociala medier och tror att de lever mycket lyckligare liv än de själva. Måttet på lycka blir lika med hur många följare eller ”likes” man har.

För att inse att man inte måste vara lycklig hela tiden, så behöver man tillåta sig själv att även känna negativa känslor ibland och förstå att de också är en naturlig del av våra liv. Vara snäll mot sig själv och få vara lite nere ett tag. Plötsligt är den där igen, när man minst anar det; den härliga lyckokänslan.

Så, odla positiva tankar, samtidigt som du inser att de inte kan finnas där konstant och att livet är helt normalt ändå. Det går upp och ned i cykler, liksom det gör i naturen och hos resten av allt annat levande på jorden. Ingen är fullkomlig men alla kan bidra till både sin egen och andras lycka med små medel.

Annons
Annons
Annons
Annons