unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ung verkstad – en satsning på utbildning

Nu erbjuds unga arbetslösa i länet både utbildning och praktikplats inom industrin. Intresset var stort inför den första kursen som började på Lernia i Ronneby i höstas.
Ung Verkstad erbjuder arbetslösa ungdomar i Blekinge en basutbildning med praktik inom industrin. Där varvas teori med praktik och svetsning och plåtbearbetning är moment som ingår.
Ung Verkstad erbjuder arbetslösa ungdomar i Blekinge en basutbildning med praktik inom industrin. Där varvas teori med praktik och svetsning och plåtbearbetning är moment som ingår.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT, Magnus Hjalmarson Neideman / SvD

Projektet Ung Verkstad startade i höstas och just nu går 13 ungdomar från Karlskrona och Ronneby den 19 veckor långa basutbildningen.

Behovet av nyrekryteringar inom industrin är stort enligt Jennie Wennerhav på Arbetsförmedlingen i Blekinge.

– Främst är det tillverkningsindustrin som behöver anställa. Många företag säger att de inte kan utvecklas eftersom de saknar folk.

Med den nya ungdomsutbildningen, som är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingens projekt Ung Framtid, IF Metall Blekinge, Lernia i Ronneby och Karlskrona och Montico i Olofström, kan det förhoppningsvis bli en skillnad redan i vår.

I april avslutas den första kursen, där deltagarna har fått praktik på olika företag. Enligt Jennie Wennerhav har några av ungdomarna lite industribakgrund, medan andra inte har någon alls.

– När de är klara med basutbildningen finns det olika vägar att gå. Till exempel kan man gå en fördjupningsutbildning eller så kan arbetsgivaren erbjuda en yrkesintroduktionsanställning.

Inom kort ska Arbetsförmedlingen skicka ut en kallelse till en informationsträff inför nästa utbildning som ska starta i februari.

– Man är förstås välkommen att kontakta sin arbetsförmedlare om man är intresserad, säger Jennie Wennerhav.