Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gås släckte strömmen för 800 hushåll

Vid sextiden på söndag morgon försvann strömmen i stora delar av Ronneby kommun.
Det var en gås som hade flugit in i högspänningsledningen,
Ronneby • Publicerad 5 april 2020
En flock gäss flög rakt mot högspänningsledningarna i Aspan. En gås krockade med ledningen och det blev strömlöst.
En flock gäss flög rakt mot högspänningsledningarna i Aspan. En gås krockade med ledningen och det blev strömlöst.Foto: Johan Nilsson/TT

När larmet om strömavbrottet kom på morgonen visste Tony Rubér, arbetsledare på Miljöteknik inte vad som hade orsakat problemet.

– Vi har nästan allt nergrävt och har ytters sällan avbrott. Men det visade sig vara ett brott på en högspänningsledning i Aspan, berättar han.

Annons

”Brottet” var en gås. Den hade flugit rakt in i ledningen och då brann tråden av. Mellan 700 och 800 hushåll mestadels på Kuggebodahalvön och upp mot Listerby drabbades av strömavbrottet.

– Vi visste inte exakt var gåsen hade flugit emot så det blev att patrullera sträckan i Aspan och felsöka. Stackars gås, den överlevde inte krocken med ledningen, säger Tony Rubér.

Miljöteknik arbetade med felsökning under förmiddagen och vid 10.30-tiden var högspänningsledningen lagad och strömmen tillbaka.

Simone HansenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons