unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Språkstegen –  ett viktigt projekt för de yngsta

Läs- och språkträning betyder mycket för språkets utveckling. Nu satsar Ronneby bibliotek ännu mer på de allra yngsta barnen mellan noll och tre år.
Tidig lästräning är bra för språkets utveckling. I projektet Språkstegen är Ronneby Bibliotek med och arrangerar samlingar för de yngsta barnen mellan noll och tre år.
Tidig lästräning är bra för språkets utveckling. I projektet Språkstegen är Ronneby Bibliotek med och arrangerar samlingar för de yngsta barnen mellan noll och tre år.
Foto: Hasse Holmberg / TT

Språkstegen är ett projekt som har pågått de senaste två åren i Blekinge och Kronobergs län. I projektet samarbetar biblioteken med Biblioteksutveckling, BVC, samt ett antal logopeder.

I år satsar Ronneby bibliotek ännu mer på de allra yngsta barnen, mellan noll och tre år. Och genom olika evenemang och aktiviteter erbjuds de den tidiga språkträning, som enligt forskningen har bevistas vara viktig för språkets utveckling.

– I praktiken innebär det att vi utökar och utvecklar våra evenemang för de yngsta barnen mellan noll och tre år, säger Veronica Nord, bibliotekarie i Ronneby.

Forskningen visar att tidiga läsövningar hjälper barnen när de kommer upp i skolåldern.

– Vid ett års ålder har barn lärt sig det egna språket. De hör till exempel skillnaden på det och ett främmande språk.

I vårens program finns bland annat Pyttepoesi, Baby på bibblan och Småttingsagor. Och enligt Veronica Nord handlar mycket om att visa föräldrarna vilken mysig stund det är att sitta ner och läsa tillsammans med barnen.

– Tanken är att föräldrarna ska få inspiration. De samlingar vi hade förra året var populära, både i Kallinge och i Ronneby.

Genom BVC:s medverkan, får barnen böcker när de är åtta och arton månader. Och med logopedernas hjälp och stöttning, blir det också lättare att hitta de rätta böckerna.

– Logopederna hjälper till exempel till med att välja ut de böcker som är bra för språkträningen, säger Veronica Nord.