Små båtar och stor dramatik

SAXEMARA Artikeln publicerades
Flera Blekingsekor var med i lördagens första regatta under Saxemaradagarna. Första båten som skar igenom mållinjen var nummer 35, med rorsman Roland Olsson och hans gast Martin Olsson. Som god tvåa kom Per-Olof Lundgren och Ulla Lundgren som gast.
Foto:Staffan Lindbom
Flera Blekingsekor var med i lördagens första regatta under Saxemaradagarna. Första båten som skar igenom mållinjen var nummer 35, med rorsman Roland Olsson och hans gast Martin Olsson. Som god tvåa kom Per-Olof Lundgren och Ulla Lundgren som gast.

En av gastarna föll överbord och några båtar gick på grund. Sjöräddningen fick rycka ut alldeles efter starten av allmogeklassen för att hjälpa de nödställda.

Trots det var det bara glada miner och alla seglare var oskadda.

Även om inte solens strålar värmde under lördagens seglatser, så var stämningen desto varmare. När Saxemara Classic Boat avgjordes för tredje året i rad, var allt lite större och bättre. Precis som Niklas Nyström hade utlovat. Mingel på land, mat och dryck, samt Kell Nyströms jazzband som underhöll från en av bryggorna, gjorde seglarfesten till en minnesvärd tillställning.

– Ja, det här är helt fantastiskt, säger Niklas Nyström, arrangör och arrendator till båtvarvet.

Allmogeklassen var lördagens första regatta och den skulle ha startat klockan tretton. Men några smärre missöden gjorde att starten försenades. Vinden utlovade en bra seglig, men för några av de små Blekingsekorna blev det lite för bra.

  Bara några minuter innan startsignalen ljöd, föll en av gastarna överbord. Det var Per Nolborn som föll med rodret i famnen.

  – Jag skulle rätta till rodret när jag föll överbord.

  Följebåten med domaren Patrik Lindqvist ombord, fick hjälpa till med att få upp den något frusne Per Nolborn ur vattnet. Trots missödet kunde han återvända till sin båt och fortsätta tävlingen.

  När startsignalen ljöd gav sig tretton små båtar iväg. Men bara några minuter senare, syntes tre av dem ha allvarliga problem. En liten jaktkanot fick avbryta och kvar i tävlingen var då tolv båtar. För några av dem var vinden för kraftig och de drev till stensamlingar, inte långt från land. Men hjälp fanns inom räckhåll.

  För första gången, under seglarfestens treåriga historia, fanns Sjöräddningen på plats inne i hamnen. Nu kunde de raskt rycka ut, bege sig till de nödställda seglarna och dra loss dem. Sedan flöt det på bra inne i Saxemaraviken. Vinnare i Allmogeklassen blev till slut Roland Olsson med sin gast Martin Olsson.

  Under eftermiddagen seglades även klassen för Folkbåt samt Showklassen. Under söndagen ska Sjöräddningen och Kustbevakningen visa upp sina båtar och som avslutning blir det en paradsegling. Saxemaradagarna har nu blivit något av en tradition och nästa sommar blir det en fortsättning vid det lilla båtvarvet vid Saxemaraviken.