1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

S fortsätter i opposition

Socialdemokraterna gör inte anspråk på makten i Ronneby.
Detta trots att det rödgröna blocket har flest mandat efter att Ronnebyalliansen sprack i början av veckan.
Ronneby • Publicerad 5 oktober 2018
Magnus Petterssons parti riktar in sig på att fortsätta i opposition.
Magnus Petterssons parti riktar in sig på att fortsätta i opposition.Foto: Jörgen Ragnarson

Socialdemokraternas verkställande utskott i Ronneby träffades under torsdagskvällen. Samma kväll mötte gruppledaren Magnus Pettersson också företrädare för alliansen för att göra ett sista försök i att få ihop ett majoritetsstyre. Men efter samtalen kom partiet fram till att inrikta sig på att fortsätta i opposition.

– Läget är oförändrat. Alliansen ämnar köra vidare utan Ronnebypartiet. Min ambition har hela tiden varit att få ihop ett majoritetsstyre och jag vill inte bli vald på mandat av Sverigedemokraterna. Men alliansen är fast beslutna att köra sitt minoritetsstyre.

Magnus Pettersson fortsätter:

– Jag har framfört till Roger Fredriksson (M) och Kenneth Michaelsson (C) hur olyckligt jag tycker att det är. Men man styr inte vem man dansar med. Jag vet inte vilka alliansen ska förlita sig på, de tänker väl kryssa sig fram i fullmäktige. Men det blir ingen långsiktig lösning vare sig för den kommunala verksamheten eller näringslivet. Nu kommer det återigen handla om vilket humör fullmäktige är på.

Socialdemokraterna och det rödgröna blocket kommer alltså inte försöka sig på ett minoritetsstyre med sina 18 mandat.

– Vi skulle kunna ställa till oreda, men vi har inte heller mandat så det räcker för ett hållbart styre. Om vi hade haft en stabil och hållbar grund, då skulle vi vara beredda att vara ett regeringsalternativ i Ronneby. Men vi är inte beredda att tillträda och sedan tvingas avgå efter några månader.

Magnus Pettersson menar att Anna Carlbrants avhopp från Ronnebypartiet lär medföra att alliansen kan räkna in ytterligare ett mandat och därmed bli 17. Sverigedemokraterna har 13 mandat.

– Det kan bli ett intressant möte i oktober när vi har ett konstituerande fullmäktige.

Christoffer RobertssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.