Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Risanäs skolmuseum lockar turister

Risanäs skola var den första skolbyggnaden i Ronneby landskommun när den byggdes år 1853. Nu är det hundra år sedan Risanäs skola slog igen. Men minnet lever kvar i form av ett skolmuseum i samma byggnad som lockar människor långväga ifrån.
Ronneby • Publicerad 26 juli 2013
Gammal teknik som användes i utbildningssyfte runt 1900-talet finns att beskåda på Risanäs skola. Här är ett tellarium, ett antikt verktyg som visar hur jorden rör sig i förhållande till månen och solen.
Gammal teknik som användes i utbildningssyfte runt 1900-talet finns att beskåda på Risanäs skola. Här är ett tellarium, ett antikt verktyg som visar hur jorden rör sig i förhållande till månen och solen.Foto: Simone Kamm
Lärarna hade sin bostad i Risanäs skola. Den äldre stilen lockar även unga som är i jakt på inredningsinspiration för hemmet.
Lärarna hade sin bostad i Risanäs skola. Den äldre stilen lockar även unga som är i jakt på inredningsinspiration för hemmet.Foto: Simone Kamm

Det är tyst i Risanäs skolmuseum. Utdaterade planscher och kantnötta skolbänkar i den stillsamma lokalen kan inbilla besökare att det gamla skolmuseet fotfarande sover. Men i själva verket finns ett utbrett turistintresse för skolan, som ofta får spontana besök av resande, hemvändare eller elever på studiebesök.

Kulturkunnige Björn O Svensson kan sin historia, och väcker skolgårdens händelserika förflutna till liv med berättelser från början av 1900-talet.

Annons

– Historier berättas bland annat om en magister som bodde här i början av sekelskiftet. Honom fick man passa sig för, för annars tog han till rottingen. Men som lärare från den tiden kan man anta att han inte var ensam om det, säger Björn O Svensson.

Här, i Ronneby Landskommuns första skola, hann tusentals elever lära sig läsa från mitten av 1800-talet till 1913. I år är det precis hundra år sedan skolan lades ner.

– I början av nästa termin samlade magister Erik Roupé sina elever och marscherade flera kilometer till Saxemara skola som skulle ta över undervisningen, säger Björn O Svensson.

Efter nedläggningen användes byggnaden som snickarlokal. Under 70-talet köpte kommunen upp huset i syfte att göra om det till ett pedagogiskt museum över den svunna skoltiden.

De pensionerade lärarna Vive Hallberg och Gustav Branje tog ansvaret för omvandlingen, och tog över gammal skolinredning till byggnaden från nedlagda klassrum i Ronneby.

Nedervåningen är ett välinrett klassrum med skolbänkar och planscher som täcker väggarna. På övervåningen har man samlat gammal teknik och finurliga instrument som användes i utbildningssyfte runt sekelskiftet för över hundra år sedan.

Den äldre stilen har blivit en hajpad trend bland unga, som besöker Risanäs skolmuseum i jakt på inredningsinspiration för hemmet.

– Jag fascineras av den äldre stilen. På vår bilfärd från Göteborg stannar vi ofta till vid museum av den här arten för att få inspiration, säger en ung kvinna som besöker Risanäs skolmuseum samtidigt som BLT.

Om Risanäs skola

Risanäs skola drevs som skolverksamhet mellan åren 1854-1913. Skolan ingår som ett av tre museer i den verksamhet som Musei och Hembygdsföreningen driver.

Där ingår också Möllebackagården som huvudmuseum och även Gjuteri- och emaljmuseet. De tre byggnaderna har totalt mellan 3-4 000 besökare under sommarsäsongen.

Under sommaren har skolmuseet öppet för besökare på fredagar, lördagar och söndagar.

Simone Kamm
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons