Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Per Gessle: Det här får bli vår final

Trots motståndet från vädrets makter så verkar den första konserten på Gyllene Tiders pågående avskedsturné ha gett mersmak. Bandet återvänder till Halmstad för en sista spelning den 10 augusti.
Musik • Publicerad 23 juli 2019
Tillbaka till brottsplatsen. På Bio Reflex i Getinge gjorde Gyllene Tider sin första spelning. Här samlas nu bandmedlemmarna Göran Fritzon, Micke Andersson, Mats Persson, Per Gessle och Anders Herrlin 40 år senare.
Tillbaka till brottsplatsen. På Bio Reflex i Getinge gjorde Gyllene Tider sin första spelning. Här samlas nu bandmedlemmarna Göran Fritzon, Micke Andersson, Mats Persson, Per Gessle och Anders Herrlin 40 år senare.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Det känns helt rätt. Det här får bli vår final, säger Per Gessle till TT.

Det 40-årsjubilerande bandet inledde sin avskedsturné med två spelningar på Brottet i Halmstad i början av juli och har sedan dess åkt land och rike runt. Nu sluter de cirkeln och återvänder till Halmstad för en sista konsert på Brottet.

Annons

– Vi kände bara att vi måste tillbaka till Halmstad, det känns helt rätt, säger Per Gessle till TT.

På en presskonferens med Gyllene Tider vid Bio Reflex i Getinge utanför Halmstad på tisdagen meddelade bandet att de återvänder till Halmstad för en sista spelning den 10 augusti. Från vänster: Micke Andersson, Göran Fritzon, Mats Persson, Per Gessle och Anders Herrlin.
På en presskonferens med Gyllene Tider vid Bio Reflex i Getinge utanför Halmstad på tisdagen meddelade bandet att de återvänder till Halmstad för en sista spelning den 10 augusti. Från vänster: Micke Andersson, Göran Fritzon, Mats Persson, Per Gessle och Anders Herrlin.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Han och bandmedlemmarna står framför Reflex Bio i Getinge, platsen där det hela började. Här gjorde bandet sin allra första spelning 1978.

– Vi sålde sex biljetter, sen släppte vi in våra kompisar så det blev nog trettio i publiken till slut. Vi var rookies. Men det växte snabbt och publiken blev några hundra, till tusen till tio tusen. Plötsligt började folk banka på vår turnébuss, och fans stal ens tvätt i trädgården.

Trots att fyra decennier har gått vill bandet ändå hålla fast vid sitt ursprung. Det som fick otaliga studenter att sjunga ”Sommartider” på lastbilsflaken och gjorde så att den där skivsigneringen i Borås 1981 spårade ur så skyltfönsterglaset krossades.

Per Gessle blev sjuk förra veckan och bandet fick ställa in ett par konserter. Men nu är han på benen igen.
Per Gessle blev sjuk förra veckan och bandet fick ställa in ett par konserter. Men nu är han på benen igen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Vi är de vi är. Vi har inte funderat på om vi ska vara moderna eller passa in, det är väl det vi har vunnit på, säger Anders Herrlin, basist i bandet.

Per Gessle håller med:

– Ju mer tiden går desto mer unikt blir det. Titta på artister som, Elton John, Paul McCartney, Bruce Springsteen, eller Stones. Du vill att de ska vara som de är, säger han.

Bandet har brutit upp och återförenats flera gånger, men nu närmar det sig slutet på riktigt.

– Det känns bra att avsluta. Det som är så kul är att vi kan sluta på topp, vi är väldigt bra på publikkontakt, hantverket och våra låtar, och vi riskerar inte att det bara går utför. Vi slutar när vi är som bäst, säger Anders Herrlin.

För den pågående turnén skulle det sista svenska stoppet på turnén egentligen ha varit Göteborg, den 3 augusti. Men bandet tvingades ställa in två konserter i Kalmar och Ronneby sedan Per Gessle blivit sjuk, och dessa datum flyttades till den 5 och 6 augusti.

Annons

Biljetterna till avslutningskonserten i Halmstad den 10 augusti släpps den 25 juli.

Gyllene Tider är ute på sin avskedsturné och har nu bestämt sig för att avsluta med flaggan i topp – på hemmaplan i Halmstad. Från vänster: Göran Fritzon, Per Gessle, Mats Persson, Anders Herrlin och Micke Andersson.
Gyllene Tider är ute på sin avskedsturné och har nu bestämt sig för att avsluta med flaggan i topp – på hemmaplan i Halmstad. Från vänster: Göran Fritzon, Per Gessle, Mats Persson, Anders Herrlin och Micke Andersson.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Jon Lindhe/TT
Elias Arvidsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons