Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Miljontvist kring elevens skolkostnad

En skolelev med grava funktionshinder skickades till Växjö för att få möjlighet att gå ut grundskolan på särskilda villkor. Det slutade i en miljontvist med ett privat skolföretag som Ronneby kommun först vann - och sedan förlorade.
Ronneby • Publicerad 20 november 2019
Målet var att låta eleven gå ut nian enligt kursplanen mål.
Målet var att låta eleven gå ut nian enligt kursplanen mål.

Ronneby kommun betalade 2,3 miljoner kronor för elevens utbildning - pengar som den sedan begärde tillbaka. Men någon återbetalning blir det inte. I stället står kommunen med motpartens rättegångskostnader på närmare 400 000 kronor. Den bittra striden om skolpengarna avgjordes i tisdags när Högsta Domstolen inte beviljade prövningstillstånd.

Fallet sträcker sig många år tillbaka i tiden. 2010 skulle en elev från Ronneby med särskilda behov genom sina grava funktionshinder hjälpas på en specialskola i Växjö. Syftet var att eleven skulle gå ut årskurs nio med uppfyllda mål enligt läroplan.

Annons

Uppdraget gavs till ett kommunägt bolag i Växjö som hade kontakt med ett skolföretag med verksamhet inriktat mot ungdomar med neuropsykiatriska funktionsvariationer. Efter knappt en termin överläts verksamheten i skolan till ett annat vårdföretag, DenBro Omsorg AB.

Hösten 2015 skrevs eleven slutligen in vid ett friskolegymnasium som också ägdes av samma skolkoncern.

Men Ronneby kommun var inte nöjd och uppgav sig ha upptäckt flera brister. Den menade att det fanns ett avtal där skolföretaget åtagit sig att ge eleven undervisning utifrån grundskolan kursplan - anpassad efter elevens behov. Och att det inte hade gjorts. Tjänsten har varit ”behäftad med fel” ansåg Ronneby kommun och menade att den hade rätt att få, kort och gott, pengarna tillbaka.

Det privata skolföretaget satte sig på tvären och menade att det utfört sitt uppdrag utifrån både värderingar och krav i skollagen.

Bägge sidor trummade ihop sina bästa advokatresurser. Ronneby kommun gick vinnande ur den första striden, 2 340 000 (plus ränta från november 2016) skulle betalas tillbaka.

Men domen överklagades till Göta hovrätt i Jönköping - som tyckte tvärtom. DenBro Omsorg AB var inte betalningsskyldigt. Domstolen menade, hårt sammanfattat, att kommunen fortfarande haft huvudansvaret för utbildningen även om man lämnat över till en privat utförare. Därmed föstes företaget kostnader för advokater och juristhjälp, först 297 000 kronor i tingsrätten och sedan 95 840 kronor i hovrätten, över på Ronneby kommuns bord.

Och den ville ha saken prövad igen - något som Högsta Domstolen inte var pigg på genom att i neka prövningstillstånd tidigare i veckan.

– Vi hade eleven på en skola som sedan togs över av ett nytt företag. Vi upptäckte sedan att det inte hade Skolinspektionens tillstånd att bedriva skola och hade hela tiden betalat. Det hade gått rätt så lång tid i ett par år under de sista årskurserna i grundskolan. Vi flyttade omedelbart över eleven till en annan skola på Öland och begärde pengar tillbaka.

– Även om vi inte kan peka på några direkta missförhållanden är det en principiell fråga och handlar ytterst om elevens bästa. När de inte ens hade tillstånd att sätta betyg måste det ifrågasättas. Det kändes inte seriöst, säger Tobias Ekblad, Utbildningsförvaltningens chef i Ronneby.

Han hade i tisdags svårt att förstå den överraskande argumentationen bland domarna i Göta hovrätt och väntade på ett beslut i Högsta Domstolen i Stockholm, dit kommunen vänt sig. Men samma eftermiddag bestämde sig domstolen för att inte begära prövningstillstånd.

Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons