Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Klart med fortsättning för Kaoskompaniet

Satsningen Kaoskompaniet får en fortsättning.
Med hjälp av finansiering från Arbetsförmedlingen och Ronneby kommun är det klart med två nya år.
Den gångna veckan har projektet FoodMonki coachats.
Ronneby • Publicerad 22 februari 2019
Projektet FoodMonki har pågått i en vecka och ska nu hjälpa folk att minska matsvinnet.
Projektet FoodMonki har pågått i en vecka och ska nu hjälpa folk att minska matsvinnet.Foto: Christoffer Robertsson

– Tidigare har vi varit finansierade av Europeiska Socialfonden. Den projekttiden löpte ut sista december, säger Anna Söderberg som tillsammans med Anna Campbell Midenhag är anställd som projektledare.

Sedan 2015 har de coachat 16-30-åringar från Blekinge till att våga förverkliga sina idéer och jobbdrömmar. Projektet grundades som en åtgärd mot ungdomsarbetslöshet och totalt har 83 procent av de 127 personerna som coachats gått vidare till jobb eller studier efter projekttiden.

Annons

– Det vanligaste är att deltagarna börjar jobba. En del börjar plugga och en del inser att de kan börja ta betalt för någonting de redan gör, säger Anna Söderberg.

Ett av de första projekten som coachats under det här året är FoodMonki. Nathalie Hiltunen, Oskar Trzaska, Sara Vedeskog, Diego Cyrano och Andreas Persson utgör en kvintett som spänner från Asarum i väst till Karlskrona i öst. Projektet handlar om att informera om svenskarnas omfattande matsvinn och hur det kan minskas.

– En tredjedel av all mat som produceras slängs helt i onödan. Vi svenskar är väldigt duktiga på att konsumera. Om hela världen skulle konsumera som vi gör skulle vi behöva 4,2 jordklot, säger Nathalie Hiltunen.

Gänget har samlad kompetens i allt från filmklippning till grafisk design och röstskådespeleri. Filmer och flyers produceras för att informera och hjälpa allmänheten att spara på sina matvaror.

– Om alla bara kan göra lite skulle det ha stor påverkan, säger Sara Vedeskog.

Hur duktiga är ni själv på att minska matsvinnet?

– Där jag bor är vi tre vuxna personer och vi klarar oss numera på en kompostpåse i veckan genom att bara köpa så mycket vi behöver, planera hela veckans matsedel och att vissa dagar äta matlådor som blivit över, säger Hiltunen.

Och vad får ni för reaktion när ni ger er ut och inspirerar nära och kära?

– Många dåliga bortförklaringar. Den sämsta är nog att man inte hinner bry sig.

Projektet kan eventuellt få en fortsättning i form av ett samarbete med Willys i Karlskrona.

Annons

– De har visat intresse, säger Oskar Trzaska.

Christoffer RobertssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons