Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Helhetstänk är framtiden"

Miljöminister Lena Ek (C), tycker att alla kommuner ska jobba med miljöpolitik så som Ronneby gör. Hon fick en rundvandring på nya klimatsmarta förskolan i Listerby.
– Det är bara fördomar att det är dyrare att bygga miljövänligt.
Ronneby • Publicerad 21 augusti 2014
Foto: 
Rundvandring. Miljöminister Lena Ek (C) informeras av kommunens byggprojektledare William Lavesson om klimatsmarta lösningar på förskolan Backsippan. Förskolechefen Gunnar Lindgren, förskollärare Lena?Marie Olsson och barnen Ebbe och Emilia lyssnar.
Rundvandring. Miljöminister Lena Ek (C) informeras av kommunens byggprojektledare William Lavesson om klimatsmarta lösningar på förskolan Backsippan. Förskolechefen Gunnar Lindgren, förskollärare Lena?Marie Olsson och barnen Ebbe och Emilia lyssnar.Foto: Marcus Palmgren

Förskolan Backsippan är byggd enligt Cradle to cradle, och inredning och verksamhet håller högsta miljökrav. Miljöministern talar om regeringens proposition På väg mot en giftfri vardag–en plattform för kemikaliepolitiken som ställer hårdare krav mot giftanvändning.

På Backsippan berättade förskolechefen Gunnar Lindgren och förskollärare Ulrika Ahlberg om verksamheten. William Lavesson, byggprojektledare på kommunens tekniska förvaltning, informerade om byggnationen.

Annons

– Tidigare har vi enbart tittat på funktionen som vår utrustning har, nu läser vi innehållsförteckningen så noga som möjligt, sa Gunnar Lindgren och Ulrika Ahlberg.

– Ibland är det rena djungeln, men man lär sig.

På Backsippan har bara giftfritt material används vid byggnationen, i inredning, utrustning och i verksamheten. Klimat­smarta lösningar har installerats, till exempel att kylan från kylskåp och frysar återanvänds för att värma upp vatten.

Tidigare på dagen hade Lena Ek besökt Cefur, Centrum för forskning och utveckling, i Soft Center.

– Ronneby jobbar gediget med miljö, men även om man inte har tillgång till Cradle to Cradle och Cefur, så kan varje kommun påverka giftfri miljö.Vi har Cefur som en tillgång, det finns kunskapen och det känns tryggt, säger Gunnar Lindgren,

Lena Ek menar att förskolans personal sprider sin kunskap vidare, via föräldrar till barnen, grannar och kollegor. Det ger i sin tur en högre livskvalitet till många fler.

– Miljö och hälsa kopplas samman allt för lite, menar Lena Ek.

Modern miljöpolitik går ut på att jobb och miljö hänger i hop, enligt miljöministern. Hon tar golv­företaget Tarkett som ett bra exempel på hur forskning skapar konkurrenskraft.

– Tarkett har utvecklat produkter där det inte finns några ftalater och kan också tjäna pengar på det.

Vice kommunalrådet Kenneth Michaelsson (C) var med på förskolebesöket och säger att Ronneby är en spjutspetskommun i landet när det gäller Cradle to cradle.

– Ett helhetstänkande om hållbarhet är framtiden, avslutar Lena Ek.

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons