Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Guldäpple kan hamna i Blekinge

Han utmanar både sig själv och eleverna i sin undervisning och drivs av att göra it och programmering begripligt, användbart och roligt. Nu är Fredrik ”Frippe” Johansson en av de nominerade till Guldäpplet.
Ronneby • Publicerad 27 augusti 2019
Fredrik ”Frippe” Johansson ser utmärkelsen Guldäpplet som ett av de mest prestigefyllda priserna i lärarvärlden.
Fredrik ”Frippe” Johansson ser utmärkelsen Guldäpplet som ett av de mest prestigefyllda priserna i lärarvärlden.Foto: privat

När Guldäpplet ska delas ut i september kan det mycket väl hamna i Blekinge.

Guldäpplet är ett lärarstipendium, som årligen delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av it i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält.

Annons

Själv är Fredrik Johansson ganska blygsam och tror att det blir svårt att nå ända fram till det åtråvärda stipendiet:

– Det här priset är ju det mest prestigefyllda i lärarvärlden. Det är fantastiskt roligt att bli nominerad men jag har nog faktiskt ganska svala förhoppningar. Konkurrensen är tuff.

Fredrik, eller Frippe som han också kallas, delar frikostigt med sig av sina kunskaper på nätet, bland annat i små filmer om programmering. Men han gör det med viss bävan:

– Det är faktiskt lite läskigt varje gång. Jag är inte helt bekväm med det. Men det får bli som det blir och kan det hjälpa andra, har jag ju lyckats med något.

Så här lyder nomineringen från stiftelsen DIU:

”Fredrik Johansson är nominerad bland annat för sitt arbete med att sprida kunskapen om it i undervisningen. Han är en eldsjäl som har fått många kollegor och elever intresserade av programmering. Han söker samarbeten med andra aktörer både i näringslivet och andra skolor och använder metoden 'make, share, learn' där hans elever som en del i sitt lärande får använda delar av sin kunskap för att lära andra elever till exempel om programmering”.

Även Mia Lägnert och Pernilla Abrahamsson på Norrevångsskolan i Karlshamn är nominerade.

Bland de nominerade utser juryn tre finalister som presenteras på Bokmässan i Göteborg där även prisutdelning sker från i år. Fredagen den 27 september presenteras årets pristagare på Bokmässan.

Guldäpplet utdelas av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne med partners.

Jens OlanderSkicka e-post
Lotta AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons