Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Freidenfelt väljer att sälja Hoby Kulle

Hoby Kulle herrgård är till salu. Mats Freidenfelt som ägt herrgården sedan 1995 ska flytta ut.
Ronneby • Publicerad 15 november 2014
Herrgården. Efter 20 år säljer Mats Freidenfelt Hoby Kulle, med förhoppningen att nästa ägare ska älska gården lika mycket.
Herrgården. Efter 20 år säljer Mats Freidenfelt Hoby Kulle, med förhoppningen att nästa ägare ska älska gården lika mycket.Foto: Bengt Pettersson

Mats Freidenfelt har lagt ut på Instagram att herrgården ska säljas

–  Hoby Kulle herrgård är ute till försäljning. Jag hoppas att någon kommer att älska det lika mycket som jag har gjort i 20 år, skriver Mats Freidenfelt och presenterar Hoby Kulle herrgård med en rad bilder.

Annons

Han är antikhandlaren som länge hade sneglat på Hoby Kulle herrgård där den ligger väl synlig från E  22. Han skulle lite senare köpa en antik möbel av herrgårdens ägare. När han gick därifrån hade han köpt både möbeln och Hoby Kulle herrgård.

–  Jag tror att det var ödet, det var nog meningen att jag skulle ha den här herrgården, sade Mats Freidenfelt till BLT:s reporter 1999.

Vid köpet var gården förfallen, originalfärgen var vitbeige, men den tidigare ägaren fick inspiration till den rosa färgen från vingårdarna i södra Frank­rike.

Under de 20 åren har hela tiden en antikhandel inrymts på herrgården. 1999 öppnade Freidenfelt ett orangeri med servering, År 2007 uppmärksammades Carl von Linnés minne, flera skördefester har arr­angerats och gäster har också kunnat bo över på herrgården.

Ett stort antal guidade visningar har hållits genom åren, bland annat av Mats Freidenfelt själv.

Herrgården består av 18 rum och kök.

Den ursprungliga herrgården byggdes på 1700– talet, men den brann ned 1810. Den var då Blekinges största gods. Den nuvarande herrgårdsbyggnaden stod klar 1876. På 1800–talet hade Hoby Kulle herrgård hela 23 statartorp.

Hoby Kulle kallades Spökslottet under 1800– talet. Den döda herrgårdsfrun kikade ofta fram mellan gardinerna i fönstren i salongen.

Mats Freidenfelt har velat skapa ett kultur­centrum för hela Blekinge på Hoby Kulle herrgård. Han har haft flera olika samarbeten med flera olika partner, bland andra Pagelsborg och Stengrepen i Ronneby kommun.

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons