Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fokus på rättssäkerhet under LSS-debatt

Nio politiker på scen och alla var rörande överens.
Tryggheten för de som bäst behöver hjälp måste stärkas.
Och rättssäkerheten måste ses över.
Karlskrona • Publicerad 3 maj 2018
Landstingets och kommunernas skyldighet att upprätthålla intentionerna i FN-konventionen om de mänskliga rättigheterna för funktionshindrade. Det var ämnet under debattkvällen.
Landstingets och kommunernas skyldighet att upprätthålla intentionerna i FN-konventionen om de mänskliga rättigheterna för funktionshindrade. Det var ämnet under debattkvällen.Foto: Christian Hylse

Det var HSO Blekinge, en samarbetsorganisation för ett 30-tal funktionshinder- och anhörigföreningar i länet, som hade ordnat debattkvällen i Knut Hahnskolans aula.

Tajmingen var perfekt.

Annons

För några dagar sedan förändrade regeringen för den pågående LSS-utredningen. Sparkraven försvann och utredningen förlängdes till den 15 december i år. Dessutom föreslår regeringen att förändra omprövningssystemet. I dag måste alla som ansöker om assistans göra omprövningar vartannat år. Och då har ofta försäkringskassan nya tolkningar av rättsbeslut som gör att många omprövningar är mycket påfrestande för anhöriga, funktionshindrade och assistenter som inte vet om de får behålla sitt arbete.

– I framtiden gäller kontinuitet och mer fokus på rättssäkerheten, betonade det borgerliga oppositionsrådet i landstingsfullmäktige Alexander Wendt (M).

– Det är viktigt att alla blir lika behandlade oavsett handläggare och det gäller både för den kommunala och statliga assistansen.

En man i publiken menade att politikerna prat om ”alla människors lika värde” förvisso var vackert, men att det inte stämmer med verkligheten.

Erik Ohlsson (V) betonade då att det gäller att gå från ord till handling.

– Vi måste ligga på mer och även överklaga beslut. Många problem uppstår när lagar tolkas olika.

Försäkringskassan, som inte hade någon representant på plats, fick mycket kritik för de senaste åren hantering av många assistansärenden.

– Problemet är att 1 500 människor inte kan vara delaktiga i samhället i dag. De har hamnat i kläm i väntan på ett nytt beslut från Försäkringskassan. Hur ska vi tolka det besked som vi nu har fått från regeringen? undrade Maj Svensson, Neuroförbundet Blekinge.

Hon fick inget egentligt svar på den frågan. Inte mer än att Försäkringskassan inte ensam bär skuld för den uppkomna situationen.

– Lagen om LSS har inte förändrats men regeringen ville utreda varför kostnaderna för LSS ökat så dramatiskt under de senaste åren. Sedan har tyvärr vissa delar av Försäkringskassans utredningsteknik varit ett bekymmer som drabbat många funktionshindrade, sa Magnus Pettersson (S), kommunalrådskandidat i Ronneby.

Berndt Ohlin, HSO Blekinge.
Berndt Ohlin, HSO Blekinge.Foto: Christian Hylse
Annons

Berndt Ohlin, HSO Blekinge, var nöjd med debatten.

– Det är viktiga frågor och jag hoppas verkligen att allt fler politiker gör någonting konkret och inte bara betonar hur viktig lagen om LSS är för de mänskliga rättigheterna.

Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons