Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

En livsdröm som blev verklighet

Det finns en växt eller blomma för alla. Det handlar bara om att välja ambitionsnivå. Nyligen prisbelönade Caroline och Nikolaj, 25 och 27 år, befäste sin livsfilosofi när de tog ett stort steg, flyttade från Danmark och skapade Plantriket i Johannishus.
Ronneby • Publicerad 23 juni 2018
En livsdröm blev verklighet för de bägge ungdomarna Caroline Klüver och Nikolaj Uhrskov som slog sig ner i Blekinge
En livsdröm blev verklighet för de bägge ungdomarna Caroline Klüver och Nikolaj Uhrskov som slog sig ner i BlekingeFoto: Staffan Lindbom

Företaget med plantor, blommor och träd av både kända och mer exotiska och okända slag bokstavligen frodas i all sin grönska ett stenkast från affären i Johannishus. Ungdomarna från danska Jylland har slagit sig ner i Sverige, köpt hus i Johannishus, och satsat fullt ut på sin livsdröm.

– Vi hade ett koncept och det har vi försökt följa. Det blir inte bra om man inte gör något fullt ut på riktigt. Det här känns inte bara som ett jobb. Det är en livsstil . Blommor är kärlek, säger Caroline Klüver som driver handelsträdgården Plantriket i Johannishus tillsammans med sambon Nikolaj Uhrskov. Hon kommer egentligen från norra Jylland och Nikolaj från den mellersta delen, där det nästan alltid blåser. Bara kort tid efter att de blivit tillsammans bestämde de sig för att ta steget fullt ut och satsa på växternas värld - i Blekinge.

Annons

De hade förstås intresset väl grundat genom Carolines familj. Hennes pappa hade drivit en plantskola i Danmark i 30 år, men flyttade till Sverige tillsammans med familjen genom sitt intresse för jakt och fiske . Han, (och mamma och två döttrar) tog över platsen för den gamla handelsträdgården i Johannishus, byggde upp ett helt nytt företag, men har nu lämnat över rörelsen till Caroline och Nikolaj.

Caroline vid olivträdet som är nästan 30 år gammalt.
Caroline vid olivträdet som är nästan 30 år gammalt.Foto: Staffan Lindbom

– Vi är nu inne på fjärde säsongen. Vi är mycket tacksamma. Det har verkligen gått åt rätt håll. Även om det bara är hundra dagar om året som det går att tjäna pengar på en plantskola har det gått riktigt bra. Vi är själva förvånade över alla kunder som kommer, inte bara härifrån trakten, utan långt bortifrån andra håll i Sverige också. Den riktiga högsäsongen infaller mellan slutet av mars fram till slutet av juni månad. Men vi har öppet från mars till 23 december, berättar Caroline.

Nikolaj som sköter vattningen av allt från små krukväxter till det kraftiga olivträdet vid en av gångarna, berättar att det varit en tuff tid med värmeböljan i maj. Varje växt ska ha rätt mängd vatten som ges för hand med en dusch kopplad till utlagda slangar. Bara arbetet med att vattna tar tre timmar på morgonen och tre timmar på kvällen.

– Att slaska på vatten är en sak. Att vattna på rätt sätt en annan. Det är en konst, förklarar Caroline.

Det där med att plocka ihop sin en egen blomsterprakt där hemma har hon en bestämd åsikt om.

– Jag kan inte säga att du ska ta den blomma och sätta ihop med den andra. Eller vilken växt som är rätt för dig. Men jag kan ge dig hjälp om jag fått lyssna på dig lite. Det är individuellt vad som passar. Och alla kan skaffa sig växter, oavsett plånbok. Det handlar mer om att välja rätt ambitionsnivå.

– Det är inte säkert att man ska fylla trädgården med rabatter och massor av blommor med små gångar emellan. Och man behöver inte ha samma blommor som grannen, om man inte råkar gilla just dem. Någon kanske trivs bäst med sin gräsmatta och några blommor i en eller ett par krukor. Det är mer en fråga om ett personligt konstverk i stort eller smått utifrån egen smak, säger Caroline som inte kan dölja sitt passionerade engagemang för blommor och växter när hon får upp farten.

Rosor i alla färger.
Rosor i alla färger.Foto: Staffan Lindbom

Det får extra glöd när vi uppmanar henne och Nikolaj att berätta om det senaste erkännandet - tändkulepriset som delas ut till unga människor, under 35 år, som satsar på eget företagande på landsbygden. 5 000 kronor, en handgjord statyett och en välformulerad motivering, har nu sin plats på kontoret i den nyuppförda försäljningsbyggnaden som först möter besökande kunder.

– Det var fantastiskt roligt. Men vi älskar ju det vi gör, även om arbetsdagarna under högsäsong sträcker sig från fem- halvsex på morgonen till nio - tio på kvällen, säger Caroline, fortfarande med samma glöd i blicken.

Med kärlek i växthuset.
Med kärlek i växthuset.Foto: Staffan Lindbom
Rosen heter Rock & Roll.
Rosen heter Rock & Roll.Foto: Staffan Lindbom
En Cornus kousa.
En Cornus kousa.Foto: Staffan Lindbom
Mitt i alltihopa.
Mitt i alltihopa.Foto: Staffan Lindbom
Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons