Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Efter mordförsöket i Kallinge - nu åtalas tre personer

Tre män, födda -80, -85 och -95, åtalas nu misstänkta för flera brott efter att en 83-årig man misshandlats och rånats i sitt hem i Kallinge i januari i år. Två av männen åtalas misstänkta för försök till mord och grovt rån, en av dem åtalas för tillgrepp av fortskaffningsmedel och den tredje personen åtalas för medhjälp till grovt rån.
Kallinge • Publicerad 9 juli 2019 • Uppdaterad 22 juli 2019
Polisens tekniker i arbete på brottsplatsen efter att 83-åringen hittats brutalt misshandlad i sitt hem.
Polisens tekniker i arbete på brottsplatsen efter att 83-åringen hittats brutalt misshandlad i sitt hem.Foto: Marcus Palmgren

På förmiddagen den 1 februari i år hittades den 83-årige mannen svårt skadad i sitt hem. Det var mannens dotter i sällskap av en granne som fann honom på golvet blåslagen i ansiktet och på överkroppen, det visade sig senare att han även hade frakturer. Polisen larmades och bostaden spärrades av. En polisutredning inleddes.

Tre män födda -80, -85 och -95 greps och anhölls misstänkta för dådet dagen efter och nu åtalas de vid Blekinge tingsrätt.

Bild från förundersökningen.
Bild från förundersökningen.
Annons

Enligt åtalet har männen födda -95 och -80 tagit sig in i den 83-årige mannens hem natten mellan 31 januari och 1 februari. Där har de försökt döda mannen genom att slå med ett järnrör eller liknande föremål upprepade gånger mot hans huvud och kropp. Detta ledde till bland annat blödningar, en nedpressad fraktur i höger tinningben och ett brott i ögonhålan. Därefter ska de åtalade männen ha rånat 83-åringen på spritflaskor, körkort, bankomatkort, en mobiltelefon och pengar. Mannen född -80 ska sedan ha tagit 83-åringens bil. Enligt åtalet har de två männen visat synnerligen råhet och hänsynslöshet med tanke på mannens höga ålder och det faktum att han satt i rullstol när brotten begicks.

Bild från förundersökningen.
Bild från förundersökningen.

Den tredje personen, en man född -85, är släkt med 83-åringen och åtalas för medhjälp till grovt rån. Enligt åtalet har mannen främjat brottet genom att köpa rånarluvor och låna ut sina verktyg och sin bil till de andra männen. Han ska även ha gett dem information om 83-åringens adress, hur de skulle ta sig in och var i hemmet 83-åringen förvarade sina pengar.

De tre männen erkänner delar av brottet men förnekar medhjälp till grovt rån, försök till mord och grovt rån.

Flera förhör har hållits och det finns en rad teknisk bevisning för att styrka att brotten begåtts.

Karolin Johansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons