Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Digital hjälpreda gör grovjobbet för ansatt personal

Han jobbar dygnet runt. Utan vare sig kaffe- eller toapauser.
Ronney RPA är kommunens första digitala medarbetare.
– Vi spar tid och handläggarna kan göra det som de är utbildade för, säger socialförvaltningens chef Birgitta Ratcovich.
Ronneby • Publicerad 2 april 2020
Ann-Christine Berg, handläggare, Emma Hessbo, digitaliseringsstrateg och Birgitta Ratcovich, förvaltningschef på socialförvaltningen, menar att handläggarna nu får mer tid att träffa människorna som söker försörjningsstöd.
Ann-Christine Berg, handläggare, Emma Hessbo, digitaliseringsstrateg och Birgitta Ratcovich, förvaltningschef på socialförvaltningen, menar att handläggarna nu får mer tid att träffa människorna som söker försörjningsstöd.Foto: Christian Hylse

Han kallas Ronney RPA där det senare står för Robotic Process Automation. Vilket i princip betyder att han är en osynlig robot, en form av skräddarsydd programvara, som hjälper socialförvaltningen med ett jobb som förr tog mycket tid i anspråk.

– Han kopplas ihop med kommunens befintliga digitala plattform av e-ansökan och följer sedan en rad automatiserade steg. Han jämför, kontrollerar och beräknar, säger handläggaren Åsa Karlsson.

Annons

När sedan socialförvaltningens handläggare kommer till jobbet på morgonen så slipper de hantera en rad antal ansökningar manuellt. Däremot är det fortfarande en handläggare som godkänner ansökningarna.

– Men det här gör att vi slipper manuella och monotona uppgifter. Vi kan i stället lägga mer tid på de som söker stöd, det vill säga hjälpa människor till att bli självförsörjande, säger Birgitta Ratcovich.

Projektet har kostat 800 000 kronor, inklusive kostnader för utveckling programvara och lön till den som har varit projektansvarig, Emma Hessbo. Pengarna har kommunen fått i stöd från Tillväxtverket.

– Målet är att vi nu i stället kan få fler människor självförsörjande, vilket blir en vinst på sikt, säger Birgitta Ratcovich.

Ronney RPA är egentligen avancerad mjukvara, en digital medarbetare, men socialförvaltningen tycker det är kul med en fysisk maskot.
Ronney RPA är egentligen avancerad mjukvara, en digital medarbetare, men socialförvaltningen tycker det är kul med en fysisk maskot.Foto: Christian Hylse

Ronneby kommun är först ut i Blekinge men denna typ av hantering av försörjningsstöd. Andra kommuner i landet har testat, men på flera håll har det blivit omdiskuterat.

– I Trelleborg används ett liknande system även för digital beslutsfattning, men det har varit visst motstånd mot det. Många handläggare har väl varit orolig för att en robot ska ta deras jobb, men det handlar inte om det, säger Birgitta Ratcovich.

Socialförvaltningen hanterar varje månad cirka 500 ansökningar. 70 procent av dessa är e-ansökningar och var tredje e-ansökan hanteras sedan av Ronney innan sedan en handläggare tar slutgiltigt beslut om försörjningsstöd.

Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons