Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

De drabbas när Kaoskompaniet läggs ner

Projektet Kaoskompaniet startade som en motkraft mot Ronnebys skyhöga ungdomsarbetslöshet och blev snabbt ett omhuldat projekt, ofta beskrivet som mycket välfungerande.
Nu riskerar verksamheten nedläggning.
– Vi är i chock, säger projektutvecklare Anna Campbell Midenhag.
RONNEBY • Publicerad 15 juli 2019
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kaoskompaniet har tagit emot 150 ungdomar under verksamhetens tre och ett halvt år.
Kaoskompaniet har tagit emot 150 ungdomar under verksamhetens tre och ett halvt år.Foto: Privat

För fyra år sedan var var nästan var tredje Ronnebybo mellan 18 och 24 år arbetslös. Med finansiellt stöd från Europeiska Socialfonden startade därför Anna Söderberg och Anna Campbell Midenhag år 2015 det treåriga projektet Kaoskompaniet - ett initiativ för att få unga arbetslösa från hela Blekinge i sysselsättning.

I februari i år kunde BLT meddela att kommunen beslutat låta Kaoskompaniet fortsätta bedriva verksamheten med finansiellt stöd av kommun och Arbetsförmedlingen. Det beslutet revs nyligen upp. Kommunen beräknar nu spara 900 000 kr/år på att lägga ner Kaoskompaniet.

Annons

– Vi är i chock och otroligt ledsna över att inte kunna fortsätta verksamheten. Den fungerar så bra, säger projektutvecklare Anna Campbell Midenhag.

Nästan 90 procent av ungdomarna som deltog i Kaoskompaniets verksamhet under det första året gick vidare in i jobb eller utbildning efter tre månader i verksamheten. I dag är samma siffra 75 procent.

– Ungdomarna får möjlighet att jobba med en idé eller en talang de har, möjlighet att utforska något som man är intresserad av. Det ska leda till självledarskap, berättar hon och fortsätter:

– Det är otroligt viktigt att man fångar upp ungdomarna på ett tidigt stadium. Många av ungdomarna är ganska tilltryckta när de kommer, många har jobbiga erfarenheter och en tuff skolgång i bagaget, säger hon.

– Man skulle kunna räkna på utanförskapets pris och på lång sikt kommer nedläggningar som denna att kosta samhället pengar.

Louise Lennartsson
Annons
Annons
Annons
Annons