Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ännu oklart om museet har begått ett brott

I slutet av augusti anmäldes Blekinge museum för brott mot kulturmiljölagen. – Ännu har vi inte blivit delgivna brottsmisstanke, säger museichef Marcus Sandekjer.
RONNEBY • Publicerad 22 september 2017
Enligt länsstyrelsen har Blekinge museum begått ett brott, när de hittade viktloden på gravfältet. Foto: Staffan Lindbom
Enligt länsstyrelsen har Blekinge museum begått ett brott, när de hittade viktloden på gravfältet. Foto: Staffan Lindbom

Blekinge Museum har anmälts av Länsstyrelsen i Blekinge för brott mot kulturmiljölagen. Anmälan ligger fortfarande hos åklagarmyndighen och Marcus Sandekjer vet i dagsläget inte mer än att en anmälan har gjorts.

– Vi vet inte om åklagaren kommer att rikta sig till museet eller till en enskild part.

Annons

Det som har föranlett anmälan från länsstyrelsen är det uppdrag som Blekinge Museum utförde åt länsstyrelsen i somras. Då skulle en skadedokumentation göras på Hjortahammar gravfält. Arbetet utfördes bland annat med hjälp av en metalldetektor, vilket länsstyrelsen också hade beviljat. När metalldetektorn gav utslag, gjorde ansvariga arkeologer en undersökning på ett antal områden. Bland annat hittades, ett antal viktlod från vikingatiden, alldeles under gräsytan, vilket BLT har skrivit om tidigare.

Karl-Oskar Erlandsson, kulturmiljöhandläggare på länsstyrelsen tillkallades då, och när han såg de gamla viktloden, gav han ett muntligt tillstånd att ta upp dessa, eftersom de var i dåligt skick. Men något grävtillstånd hade inte beviljats av länsstyrelsen, och därför anmälde han förfarandet till åklagare.

– Vi bestrider självklart deras grunder till anmälan. Vår inställning är att vi har gjort allt på ett korrekt sätt, säger Marcus Sandekjer.

Han har aldrig tidigare varit med om en liknande anmälan men menar att det som nu har hänt, inte får påverka det övriga arbetet.

– Vi förhåller oss professionellt i andra ärenden som vi har gemensamt. Men vi förbereder oss för att vi kan hamna i domstol.

Riksantikvarieämbetet i Stockholm känner till den anmälan som har gjorts mot Blekinge museum. Enligt utredare Carolina Andersson, så är beslutet om undersökning av området en aning tvetydigt.

– Det är ett lite udda beslut. När man får ett tillstånd för att använda metalldetektor, brukar man också få gräva där den ger utslag. I det här tillståndet står det emellertid att; ingen grävning är planerad.

Carolina Andersson menar att länsstyrelsen också brukar hänvisa till 20:e paragrafen i kulturmiljölagen, vid tillstånd för att använda metalldetektor. Det har inte gjorts i det här fallet.

– Här har beslutet bara fattats med stöd av paragraf åtta. Jag vet inte om det är medvetet gjort eller inte, säger hon.

Magnus Pettersson, kulturmiljöhandläggare på länsstyrelsen, var den som utfärdade det ursprungliga beslutet om undersökning av gravfältet.

Annons

– Anmälan som har gjorts är en formalitet. Objektivt är Blekinge museum som vilken aktör som helst, men här var projektet förankrat hos länsstyrelsen.

Han håller med om att beslutet kanske kunde ha varit lite tydligare.

– Det skulle ha varit ett villkor som; ”Ni får inte gräva i gravfältet.”

Caroline LindheimerSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons