Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

150 års jubileum för Bredåkra kyrkogård

Bredåkra Kyrkogård vittnar om en 150-årig historia.
På söndag hedras kyrkogårdens födelsedag med guidningar och gudstjänst.
Ronneby • Publicerad 19 augusti 2011
Ensamt tidsvittne. Björn Svensson guidar på söndag på Bredåkra kyrkogård som firar 150-årsjubileum. Här visar han det enda korset som är kvar från allmänningen där de fattiga begravdes gratis.
Ensamt tidsvittne. Björn Svensson guidar på söndag på Bredåkra kyrkogård som firar 150-årsjubileum. Här visar han det enda korset som är kvar från allmänningen där de fattiga begravdes gratis.Foto: Martina Runfors
Första begravningen. Det är inte känt om den här gravstenen är den äldsta på kyrkogården men Johanna Lindahl var i alla fall den första som begravdes här.
Första begravningen. Det är inte känt om den här gravstenen är den äldsta på kyrkogården men Johanna Lindahl var i alla fall den första som begravdes här.Foto: Martina Runfors

Bredåkra Kyrkogård är en vacker park. Almar och björkar hänger sorgsna med sina grenar och cypresser sträcker sig förtroendefullt mot himlen.

Men i början av sin 150-åriga historia var stora delar av kyrkogården trädfria. Det fattiga folket låg begravda i smala gravar tätt bredvid varandra. Ett enda träkors vittnar fortfarande från den tiden. Måns Nilsson från Saxemara ligger begravd här. Det finns inga årtal, precis som på många av de moderna gravstenarna på den före detta allmänningen.

Annons

–Allmänningen ser i dag ut som vilken kyrkogård som helst, beklagar Björn Svensson som är ordförande i kyrkogårdsutskottet.

Men det gör inte de gamla delarna av kyrkogården. Dessa delar ska han visa på söndag när kyrkogårdens födelsedag hedras med friluftsgudstjänst och kyrkokaffe. Kyrkogårdschefen Cristina Anderberg ska guida genom den moderna delen.

Bredåkra kyrkogård anlades 1858 till 1861 på Casper Wredes mark. Han ägde gårdarna Djupadal och Bredåkra. En lång rad längs en av grusgångarna, känd som Wredeska fridplatsen, reserverade han till dem som arbetade på hans gårdar. Här syns både gamla och nya gravar. Björn Svensson stannar framför en modern gravsten utan årtal.

– Hilding Olsson kommer jag väl ihåg. Han jobbade här på Bredåkra gård.

Casper Wrede själv har sin familjegrav på en plats som är helt inhägnad av en tujahäck.

– Det är något så egendomligt som en kyrkogård i en kyrkogård, beskriver Björn Svensson.

De äldsta delarna av kyrkogården ska förbli ett kulturminne, har det beslutats.

– Det är samhällets stöttepelare som ligger här, säger Björn Svensson.

Många hade köpt gravskötseln för all framtid. Både gravstenen och skötseln till kommunalpolitikern Carl August Carlsson, som dog 1889, betalade Ronneby stad fram till 1998.

En granitsten med en infälld vit marmorängel står på kyrkogårdens första grav. Den här typen av sten kallas för grotta och ska påminna om Jesus grav. Johanna Lindahl står det på en infälld sandstenplatta. Hon var hemma på Karlstorp gården som låg på dagens Brunnsområde.

Annons

Björn Svensson visar fler gravstenstyper, går in på kyrkogårdens speciella arkitektur och berättar om kända och okända människor. Han följer rundvandringen i kyrkans gratisbroschyr Bredåkra Kyrkogård – en kulturhistorisk presentation.

? Ronneby kyrkogård är så överfull att kyrkomuren är delvis lägre än kyrkogården.

? Därför drev kyrkorådets ordförande Casper Wrede frågan om en ny kyrkogård som anlades på hans mark.

? Marken var en trädlös, kal sandslätt.

? Vid kyrkogårdens ingång låg stora landsvägen till Växjö.

? Ovanligt för kyrkogården är att huvudgången inte har någon ingång. På ena sidan ligger kapellet, på den andra sidan planerades ursprungligen en kyrka.

? Kyrkan byggdes 75 år senare utanför kyrkogården.

? Många Ronnebyprofiler ligger på kyrkogården, bland dem handlaren Bergman, apotekaren och bokhandlaren Berling och urmakarfamiljen Stenberg.

Martina Runfors
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons