Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Unikt arrangemang kvinnodagen till ära

Den lätt gestaltade läsningen av nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs mest kända verk har tidigare bara gjorts på Dramaten. På den internationella kvinnodagen är det Jämshögs tur.
Jämshög/Olofström • Publicerad 26 februari 2016

"Kriget har inget kvinnligt ansikte" är det kanske mest kända verket av Svetlana Aleksijevitj, som fick 2015 års nobelpris i litteratur. Närmare en miljon kvinnor stred för den sovjetiska Röda Armén under andra världskriget. Efter kriget försvann de in i tystnaden. Svetlana Aleksijevitj sökte under slutet av 70- och början av 80-talet upp något hundratal av dessa kvinnor för att få dem att berätta sina historier från kriget.

Dramatikerna Jonas Jarl och Hedda Krausz Sjögren har sedan gjort ett slags destillat av verket anpassat för så kallad upphöjd läsning. Gunnil Bengtsson, Drina Prgomet, Anita Bengtsson, Erika Omman Silfver och Joanna Holden ska som en del av den länsomfattande litteraturfestivalen "Berättarkraft" låna ut sina röster under en läsning på Jämshögs folkhögskola. De är alla överens om att verket lämpar sig mycket väl för att läsas högt. Trots att det är etablerade dramatiker inblandade så kommer det inte att bli några stora dramatiska gester.

Annons

– Men man ska inte underskatta det som går att göra med röster. Det fungerar utmärkt att låta rösten stå i fokus, säger Erika Omman Silfver.

Läsningen äger passande nog rum på den internationella kvinnodagen, den 8 mars. Att arrangemanget nu hamnar i Jämshög är Olofströms kulturchef Joanna Holdens förtjänst.

– Jag hade redan när jag arbetade i Nässjö kontakt med Hedda Krausz Sjögren om att kunna arrangera en upphöjd läsning av detta verk där, berättar hon.

Sedan började alltså Joanna Holden som kulturchef i Olofström. Och ingen i Nässjö skulle visa sig fortsätta arbetet med att få till arrangemanget där. När temat för 2016 års Berättarkraft blev "Ord som fängslar" så började hon tänka på det påbörjade projektet i Nässjö som någonting som skulle passa väl in programmet. Då hade det emellertid hunnit hända saker. Svetlana Aleksijevitj hade blivit tilldelad 2015 års Nobelpris i litteratur, och en gestaltad läsning av "Kriget har inget kvinnligt ansikte" hade ägt rum på Dramaten i Stockholm.

– Detta gjorde att jag blev rädd att det här skulle bli svårt att få till i Olofström, medger Joanna Holden.

Men Jonas Jarl och Hedda Krausz Sjögren nappade på förslaget. Den sistnämnda har under januari månad även varit i Olofström för att repetera med kvinnorna och hon ska snart komma tillbaka för ett genrep.

Läsningen arrangeras av kultur- och fritidsförvaltningen tillsammans med SKV, teaterföreningen, Olofströms kvinno- och tjejjour samt den lokala Amnestyföreningen.

Tobias Wahlberg

Gunnil Bengtsson, Drina Prgomet, Anita Bengtsson, Joanna Holden och Erika Omman Silfver ska ta sig an Svetlana Aleksijevitjs "Kriget har inget kvinnligt ansikte". Den så kallade upphöjda läsningen kommer att äga rum på Jämshögs folkhögskola på den internationella kvinnodagen den 8 mars.
Gunnil Bengtsson, Drina Prgomet, Anita Bengtsson, Joanna Holden och Erika Omman Silfver ska ta sig an Svetlana Aleksijevitjs "Kriget har inget kvinnligt ansikte". Den så kallade upphöjda läsningen kommer att äga rum på Jämshögs folkhögskola på den internationella kvinnodagen den 8 mars.
Fakta

Svetlana Aleksijevitj

Belarusisk författare född 31 maj 1948 i västra Ukraina. Hon tilldelades 2015 Nobelpriset i litteratur. Aleksijevitj är mest känd för den svit på fem dokumentärromaner som hon kallar "Utopins röster – Historien om den röda människan". Där ingår "Kriget har inget kvinnligt ansikte".

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons