Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Två företagsamma män

Nu är det återigen liv och rörelse i Asko Osbys lokaler i Vilshult.
Det är Stans & Press som har flyttat in.
Olofström • Publicerad 18 januari 2002
Foto: LENA EHRING Jobbar för fullt. Bengt och Tomas Håkansson och Jörgen Wastring är några av det tiotal personer som jobbar i Stans & Press nya lokaler.
Foto: LENA EHRING Jobbar för fullt. Bengt och Tomas Håkansson och Jörgen Wastring är några av det tiotal personer som jobbar i Stans & Press nya lokaler.Foto: 
Bilder: LENA EHRING Tunga plåtdetaljer. De plåtdelar som anländer till fabriken är redan färdigklippta och ska svetsas ihop. Bland annat tillverkar Stans & Press komponenter till tunga lastbilar och arbetsfordon.
Bilder: LENA EHRING Tunga plåtdetaljer. De plåtdelar som anländer till fabriken är redan färdigklippta och ska svetsas ihop. Bland annat tillverkar Stans & Press komponenter till tunga lastbilar och arbetsfordon.Foto: 
Planerar en ljus framtid. Nils-Göran Johannisson som äger fastigheten och Per-Olof Clarin, vd på Stans & Press har redan flera planer på hur resten av ytorna i huset ska kunna användas. Bilder: LENA EHRING
Planerar en ljus framtid. Nils-Göran Johannisson som äger fastigheten och Per-Olof Clarin, vd på Stans & Press har redan flera planer på hur resten av ytorna i huset ska kunna användas. Bilder: LENA EHRINGFoto: 

Två väldiga robotar utgör huvudscenariet i den stora lokal som företaget hyr av fastighetsbolaget Stålpressnings AB. Bolaget köpte fastigheten i höstas. Den hade då stått tom i ett par år.

- Den har delvis använts som lagerlokal. Men vi vill att det ska finnas sysselsättning här igen, säger fastighetsägaren Nils-Göran Johannisson.

Annons

Under kyl- och frystillverkaren Asko Osbys storhetstid i slutet av 80-talet och början på 90-talet arbetade inte mindre än 200 personer i huset.

Viktiga detaljer

Stans & Press verksamhet i de nya lokalerna drog i gång efter julhelgerna.

Företaget tillverkar svetsade komponenter till den tunga fordonsindustrin. Det innebär att man gör olika plåtdetaljer till lastbilar och dumpers, en typ av stora långsamtgående transportfordon. Det handlar till exempel om lamp- och batterihållare.

- Vi har nischat in den här anläggningen på att göra mer komplexa och större detaljer, säger Per-Olof Clarin, vd på Stans & Press.

Tredje fabriken

Det är den tredje fabriken i kommunen som företaget drar i gång. Stans & Press har även kvar sin ursprungsanläggning i Vilshult, och sedan ett par år tillbaka också en fabrik i Olofström. I nuläget använder företaget 2 000 kvadratmeter i de rymliga lokalerna.

- Vi har blivit trångbodda i den andra Vilshultsfabriken. Här har vi möjligheter att expandera, förklarar Per-Olof Clarin.

Och jodå. Det finns gott om plats för fabriken att växa i. Fastigheten breder ut sig över imponerande 14 000 kvadratmeter.

- Det är så stort att man skulle kunna köra go-cart här, säger Nils-Göran Johannisson och skrattar.

Bettina Bettenhausen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons