Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Starka känslor i Mariasalen

Det var till Olofström som flertalet finländare sökte sig, för att börja arbeta hos Volvo. Därför var det en självklarhet att även här uppmärksamma Finlands hundraåriga självständighetsdag.
Olofström • Publicerad 6 december 2017 • Uppdaterad 8 december 2017
Äntligen kommer vår historia ut. Leila Raittilen (t.v.) och Leila Autio anser att det är viktigt att föra kunskapen om Finlands kamp för självständighet vidare till nästa generation.
Äntligen kommer vår historia ut. Leila Raittilen (t.v.) och Leila Autio anser att det är viktigt att föra kunskapen om Finlands kamp för självständighet vidare till nästa generation.Foto: LENA EHRING

Vad betyder Finlands självständighetsdag för mig?

Annons

Olofströms Finska Förenings vice ordförande Viljo Kokko funderar en stund. Han minns att hans far fick gå ut i strid.

– Det är nog dagens starkaste betydelse för mig, säger han till slut. Att hedra de finska krigsveteraner som försvarade Finlands rätt till självständighet.

Dagen firas som landets nationaldag. I år firas det lite extra, eftersom 6 december innebar prick 100 år sedan landet självständighetsförklarade sig från Ryssland.

– Om de inte hade försvarat Finlands sak hade vi inte bott i det starka fria norden, säger Viljo Kokko. Det känner jag djup tacksamhet för.

Aila Körkkö (i folkdräkt) minns hennes pappas berättelser om kriget för finsk självständighet.
Aila Körkkö (i folkdräkt) minns hennes pappas berättelser om kriget för finsk självständighet.Foto: LENA EHRING

Något mer bekymmersamt är att kunskapen riskerar att gå förlorad.

– Det skolans uppgift att lära ut historian, menar Viljo Kokko. Men även vi föräldrar ett ansvar att föra kunskapen vidare.

Han får medhåll av Leila Raittilen, som deltog vid firandet i Mariasalen vid Olofströms kyrka.

– Historian måste berättas vidare, säger hon. Annars tror de yngre att vinterkriget gäller en hockeymatch.

Vid sidan av gudstjänst samt lunch bestod firandet även av kortare föredrag och finsk musik.

– Det här är en viktig dag att uppmärksamma, avslutar Viljo Kokko.

Vad betyder Finlands självständighetsdag för dig?

Foto: LENA EHRING
Annons

Marja-Lisa Rauhala, Olofström:

Idag känns det i hjärtat. Här råder en så fin gemenskap! Däremot är det tråkigt att de yngre inte känner till Finlands stolta historik.

Foto: LENA EHRING

Raimo Hänninen, Näsum:

Jag tänker mycket på de som kämpat för vår frihet. Mina föräldrar kom till Sverige från finska Saarijärvi, i mellersta Finland. Jag var 10 år när jag kom till Olofström, år 1970.

Foto: LENA EHRING

Aulikki Raekallio, Olofström:

Det betyder mycket. Min pappa deltog i båda krigen. Under vinterkriget var han omringad av ryssar, då gömde han sig under snön. Vår familj kom till Sverige 1956 och flyttade tre år senare till Olofström tack vare Volvo. Där har både mina föräldrar och jag själv arbetat.

Foto: LENA EHRING

Jorma Golubow, Olofström:

Min far kommer från den ryska sidan, men familjen är finsk. Vi kom till Sverige 1973 och själv har jag arbetat i 40 år på Volvo.

Fredrik LundSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons