Så väljer du rätt golv till rätt rum

Olofström Artikeln publicerades
Therese Markström och Patrik Olsson på Colorama guidar dig till rätt golvköp.
Foto: Elin Möllervärn
Therese Markström och Patrik Olsson på Colorama guidar dig till rätt golvköp.

Ett nytt golv kan göra mycket för ett rum. Här får du veta årets golvtrender, hur du väljer rätt material och hur golven sköts på bästa sätt.

Vad ska man tänka på när man köper nytt golv? Förutom utseendet på golvet finns det en rad olika saker att tänka på innan ett golvköp.

Patrik Olsson och Therese Markström på Colorama berättar om årets golvtrender.

– Det finns många olika typer av golv idag. Vi har allt från laminatgolv och trägolv till vinylgolv.

– Vinylgolv är något som kommer mer och mer, berättar Patrik Olsson.

Förr var vinylgolv en plast matta, men på senare tid har vinylgolvet kommit som ett klicksystem och ser ut som ett laminatgolv.

– Det är som ett laminatgolv fast med en varmare och mjukare känsla. Det är ungefär lika slitstarkt som ett laminat men mycket billigare. Har man hundar är det mycket tystare med ett vinylgolv också.

Patrik berättar att man oftast väljer golv efter utseende.

– Om man vet med sig att man ska lägga golv i ett barnrum till exempel, väljer man oftast ett laminat eftersom det är lite mer slitstarkt. Men utöver det så går folk mest efter utseende.

Tidigare har trägolv varit det golv som sålts mest av, men idag ser det annorlunda ut.

– Det säljer vi inte alls lika mycket av idag. Laminat- och vinylgolv är väldigt enkla att sköta om, medan man måste behandla ett trägolv så det håller sig fräscht.

– Då finns det lackat, oljat och såpat golv. Lackat är det vanligaste eftersom det är mest lättskött och håller i minst 10 år. Oljas man golv får man göra det regelbundet, och såpar man det får man göra det ofta för att det ska hållas fräscht, säger Patrik.

Vad ska man tänka på när man lägger golv?

– Det är viktigt att tänka på att ha ett mellanrum mellan golvet och väggen så det kan röra på sig. Vinylgolv kan man däremot limma fast och då behöver man inte ha det mellanrummet. Men det är ganska ovanligt, det är mer i offentliga miljöer.

– Sedan är det viktigt att ha en bra såg, en gummiklubba, en tumstock och en stegljudsdämpare.

En stegljudsdämpare är en duk som man lägger under golvet, för att det ska låta mindre när man går på det.

Vilka golvtrender kommer under 2020?

– Det går ifrån det traditionella träutseendet. Det som alltid sålts mycket av är trestavsparkett. Den säljer oerhört lite idag. Idag är det mer rustikt utseende som gäller med ljusa neutrala toner.

– Sedan kommer vinylgolven ta över ännu mer i framtiden. Det finns många fördelar med golvet samtidigt som det är till ett vettigt pris, säger Therese Markström.

En trend som kommer tillbaka från 70-talet är heltäckningsmattorna.

– Det kommer mer och mer, framförallt i sovrum och i större garderober, säger Therese.

Mattan läggs enkelt med dubbelhäftande tejp, och även här är det ljusa neutrala toner som gäller.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.